Redactie
Redactie Beauty en Style 4 dec 2020
Leestijd: 5 minuten

Heb je een vette huid? Dit zijn alle do’s & don’ts op een rijtje

Word je gek van je glimmende, vette huid en weet je niet wat je ertegen kunt doen? Check hier de do’s & don’ts voor een vette huid, zodat je hem in mum van tijd weer in balans hebt.

Met deze do’s en don’ts komt het zeker goed.

Een vette huid

Hier staan alle kenmerken op een rijtje:

  • Je huid gaat in de loop van de dag, of misschien zelfs al in de ochtend, enorm glimmen. Dit komt doordat je huid een verhoogde talgproductie heeft en daardoor meer talg aanmaakt dan nodig is.
  • Vaak heb je last van pukkeltjes, puistjes en mee-eters, vooral op de T-zone die nog wat vetter is dan de rest van je gezicht.
  • Je hebt last van grove, vergrote poriën. Dit komt doordat je huid een verhoogde talgproductie heeft. Je poriën groeien groter om de hoeveelheid talg erdoor te kunnen laten.
  • Je hebt een stevige, wat dikkere huid.

Afgevinkt? Lees dan nu al de do’s en don’ts.

Do’s voor een vette huid

1. Reinigen met een milde cleanser

Reinigen is één van de allerbelangrijkste dingen om te doen als je een vette huid hebt. Door je huid goed schoon te houden voorkom je dat je poriën verstoppen en groter worden.

2. Verzorgen met een moisturizer

Hoewel je het misschien niet fijn vindt om een ‘laagje’ op je huid te hebben, is het wel belangrijk dat je je huid goed hydrateert. Wanneer je je huid namelijk niet van vocht voorziet, kan het behalve vet ook nog vochtarm worden. Het resultaat daarvan is een glimmende, vette huid met schilfertjes door het vochttekort.

3. Peelen bij een vette huid

Het peelen van je huid is goed om ongeveer één keer per week te doen. Hiermee verwijder je de dode huidcellen zonder de huid te irriteren. Wanneer je dode huidcellen verwijderd zijn, kunnen serums en crèmes beter hun werk doen waardoor je de vettigheid tegen kunt gaan. Ook zorgt een peeling voor een echte dieptereiniging van je poriën waardoor ze uiteindelijk kleiner zullen worden.

4. Reinigend masker gebruiken

Als je een masker wil gebruiken, ga dan voor een reinigend kleimasker. Er zijn speciale maskers op de markt die helpen om de vettigheid van je huid te voorkomen en/of grove poriën te verminderen.

5. Matterende primers gebruiken

Als je een vettere huid hebt, zal je make-up naarmate de dag vordert langzaam van je gezicht af ‘glijden’. Een manier om ervoor te zorgen dat je make-up langer blijft zitten, is door een primer te gebruiken. Hiermee creëer je als het ware een soort laagje over je gezicht waar je make-up beter aan kan hechten dan aan de huid zelf. Een matterende primer zorgt er ook nog eens voor dat je niet gaat glimmen.

6. Gebruik blotting papers bij een vette huid

Om je huid gedurende de dag te matteren kun je gebruik maken van blotting papers. Dit zijn kleine talgabsorberende papiertjes die je op de glimmende plekken kunt drukken om zo de glans weg te nemen. Ze zijn makkelijk mee te nemen waardoor je op elk moment van de dag je glimmende huid kunt matteren. Geen blotting paper in de buurt? Servetjes (zeker die van de Starbucks) of toiletpapier helpt ook.

7. Hou je haar uit je gezicht

Je hoofdhuid maakt vet aan voor je haar, en dat vet wil je niet op je gezicht hebben. Zorg daarom dat je je haar uit je gezicht houdt. Pony’s zijn dan ook niet echt aan te raden.

8. Was regelmatig je kussenslopen

Vet en vuil van je huid hoopt zich op op je kussensloop. Zorg daarom dat je je kussensloop regelmatig vervangt en wast.

9. Gebruik een matterende, olie-vrije foundation

Foundation kun je krijgen in verschillende soorten en voor verschillende huidtypes. Zo heb je poeders, vloeibare foundation en zelfs crèmes. En natuurlijk zijn ze gemaakt voor de droge huid maar ook voor de vettere huid. Zorg dat je altijd je foundation daarop aanpast. Als je een foundation kiest op oliebasis die bijvoorbeeld geschikt is voor de droge huid, zal de foundation binnen no time van je gezicht af glijden. Gebruik daarom een matterende zonder olie speciaal gemaakt voor de vette huid.

10. Drink veel water

Het is ontzettend belangrijk om veel water of groene thee te drinken. Dit helpt je huid om de afvalstoffen uit je huid goed af te kunnen voeren. Dag vet.

Don’ts voor een vette huid

1. Reinigen met een uitdrogende cleanser

Wanneer je reinigt met een te agressieve cleanser haalt het niet alleen het vuil en overtollig vet weg, maar ook het huid eigen vet wat je huid nodig heeft. Hierdoor raakt je huid geïrriteerd en gaat het alleen nog maar meer talg aanmaken om je huid te ‘beschermen’. Het gevolg is een nog vettere huid, met eventueel ook nog ontstekingen. Agressieve cleansers kun je herkennen aan het feit dat ze veel schuimen. Dit komt door de agressieve reinigers die eraan toegevoegd zijn.

2. Te volle moisturizers gebruiken

Let op dat je niet te volle (vette) moisturizers gebruikt. Je vette huid mist namelijk geen vetstoffen zoals een droge huid. Wel is het belangrijk dat je je huid hydrateert. Kijk bij de aanschaf van een moisturizer of de crème op waterbasis is, en olie-vrij. Hiermee voorkom je dat je huid snel vet wordt.

3. Je vette huid scrubben

Door te scrubben stimuleer je de talgaanmaak van je huid en wordt je huid alleen maar vetter. Wanneer je een vette huid met pukkeltjes hebt, vergroot je bovendien de kans op het verspreiden van bacteriën, wat kan zorgen voor nog meer pukkels. En dat wil je natuurlijk voorkomen.

4. Teveel of te weinig je gezicht wassen

Wanneer je je gezicht teveel wast, ontdoe je de huid van zijn natuurlijke huidvetten, waardoor de huid als reactie meer talg aan gaat maken en daarom vetter wordt. Wanneer je je gezicht te weinig wast, stapelt het vet zich op in de huid waardoor je poriën verstopt raken. Reinig je huid ‘s ochtends en ‘s avonds. En bij hoge uitzondering nog een keer voor een avondje uit als het echt nodig is.

5. Drink niet teveel alcohol en gebruik geen producten met alcohol

Alcohol heeft een uitdrogende werking op je huid, waardoor de huid weer meer talg aan gaat maken en daardoor weer vetter wordt. En dat wil je hoe dan ook voorkomen.

Lees ook: Last van huidproblemen? Dit is waarom de tweede quarantaineperiode slechter is voor je huid