Yasmine Esser
Yasmine Esser Life 11 mrt 2016

Bedank je besties: Dit is waarom je vriendinnen je gezonder maken

Je beste vriendinnen steunen je door dik en dun, lopen de deur bij je plat en dansen met je tot de zon opkomt. Je zou niet weten hoe je zonder hen kan leven. Toch is er nóg een reden om je lieve vriendinnetjes te bedanken: ze zijn namelijk goed voor je gezondheid.

Ja, echt. Ook al eten jij en je besties standaard pizza, drinken jullie liters wijn en loopt het slaaptekort flink op als jullie samen zijn.

Je besties zijn net zo gezond als sporten

Uit onderzoek, gepubliceerd in the Proceedings of the National Academy of Sciences, blijkt namelijk dat vriendschap hetzelfde effect heeft als een actieve, gezonde levensstijl. Het beschermt je tegen obesitas, diabetes en een hoge bloeddruk. En dat kan er weer voor zorgen dat je op latere leeftijd geen minder kans hebt op hartproblemen en bepaalde vormen van kanker.

De onderzoekers zeggen dat bij jongvolwassenen de grootte van het sociale netwerk belangrijk is. Als je ouder wordt, wordt de kwaliteit van de vriendschap belangrijker dan het aantal vrienden dat je hebt.

‘We hebben de wisselwerking onderzocht tussen sociale relaties, gedrag en factoren in het lichaam die, na verloop van tijd, kunnen leiden tot chronische ziekten, zoals kanker,’ zegt Yang Claire Yang, professor en één van de onderzoekers. Volgens haar zouden dokters meer aandacht moeten hebben voor vriendschappen in het leven van patiënten.

Anyway, genoeg redenen om meer tijd met je beste vriendinnen door te brengen. En bedank hen. Misschien met pizza en wijn?

LEES OOK: 4 x waarom vriendinnen die áltijd komen opdagen geweldig zijn

Reageer op artikel:
Bedank je besties: Dit is waarom je vriendinnen je gezonder maken
Sluiten