Bewezen: Zeuren maakt je gelukkig en socialer

Mannen willen nog wel eens zeggen dat wij vrouwen altijd maar zeuren. Ten eerste is dat natuurlijk gewoon niet waar. En ten tweede, als we het wel deden dan is dat juist heel goed. Klagen heeft namelijk een functie en wat blijkt, je wordt er zelfs gelukkiger van.

Ben je diep van binnen eigenlijk een brompot? En vind je het gewoon lekker om een beetje te mekkeren op alles wat er mis gaat in het leven? Van een lekke band, een trein met vertraging tot een mislukt sollicitatiegesprek.

Oké, je hoeft niet meteen een zuurpruim te worden, maar af en toe even je beklag doen is heerlijk. Je wordt er namelijk gelukkiger van én socialer. Ha!

Klagen verbindt mensen

Psycholoog en socioloog Wendy van Mieghem, zegt tegen het AD dat af en toe klagen een vorm is van ‘stoom afblazen’. En dat heeft een functie. Het verbindt namelijk mensen. Het geeft een saamhorigheidsgevoel.

’Het is op een bepaalde manier intiem: je kunt het gebruiken om iemand aan jouw kant te krijgen,’ zegt ze. ’Als je begint te zeuren, bijvoorbeeld over de NS, rolt daar altijd een gesprek uit. Het is sociaal klagen.’

Zoek je nieuwe vrienden dan weet je wat je te doen staat, gewoon even zeggen dat het zo vre-se-lijk koud is, dat de treinen nooit op tijd rijden en dat je baas echt vreselijk is om mee samen te werken. Werkt altijd.


Zoek je toch een andere manier om je vriendschappen te verbeteren? Lees dan dit even…

Trek de fles wijn maar open: dit is waarom alcohol je vriendschap hechter maaktimg_8476-770x462

ad

Reageer op artikel:
Bewezen: Zeuren maakt je gelukkig en socialer
Sluiten