Yasmine Esser
Yasmine Esser Life 4 mrt 2018

Denk je altijd direct dat je een erge ziekte hebt? Dan herken je deze 9 dingen zéker

Bij het minste of geringste pijntje, verdachte plekje of afwijkend gevoel, weet jij het zeker. Je bent ziek en het is ernstig. Komt dit je bekend voor?

1. Als je ergens een pijntje hebt, ga je meteen googelen

Wat je beter niet kan doen en dat weet je ook wel, want je hebt áltijd een ernstige ziekte. Je zoekt je symptomen op in de hoop dat er staat ‘u hebt niets, geen zorgen’, maar dat staat er nooit. Je blijft altijd met het onbestemde gevoel achter dat je laatste dagen op aarde misschien wel zijn geteld.

2. Je hebt inmiddels best veel medische kennis opgedaan

Al zeg je het zelf. Je lees namelijk úren op allerlei sites en fora over ziektes, symptomen, diagnoses en natuurlijk behandelingen. Je kent daardoor medische vaktermen waar de gemiddelde persoon – zonder opleiding Geneeskunde – nog nooit van heeft gehoord.

3. Je meest bezochte sites zijn Thuisarts.nl en Dokterdokter.nl

Al vraag je je wel af of het allemaal betrouwbaar is wat er op staat. Zijn het wel echte dokters die de artikelen schrijven?

4. Een hoofdpijn is meteen een hersentumor

Als je vaak moet plassen heb je diabetes, bij buikpijn ben je zwanger en je bent ook best wel vaak moe, dus misschien heb je wel Pfeiffer.

5. Je houdt je lichaam scherp in de gaten

Je meet geregeld je temperatuur op en inspecteert verdachte plekjes. Zo kun je er snel bij zijn als iets niet in de haak is.

6. Je probeert jezelf te overtuigen met logische verklaringen

Je hebt slecht geslapen, dat kan ook een reden zijn dat je nu hoofdpijn hebt. En je hebt best wat thee gedronken, dus het is logisch dat je om de haverklap wilt plassen. Maar altijd steken er ook weer andere gedachten de kop op. Dat het wel een beetje pijn deed toen je naar de wc ging, dus dat het misschien toch een blaasontsteking kan zijn. En dat je ook vaak een droge mond hebt, misschien heb je dan toch wel suikerziekte.

7. Je bezoekt vaak voor niets de huisarts

Waar je je wel een beetje druk om maakt. Want je dokter denkt vast: ‘daar heb je haar weer’. Maar de gedachte dat je met iets rond blijft lopen, knaagt aan je. ‘s Nachts schrik je wakker, want misschien ben je wel onvruchtbaar aan het raken. En stel dat achteraf blijkt dat die lymfeklier in je nek kanker is en dat je er pas achterkomt als het al is uitgezaaid door je hele lichaam? Dus wat doe je? Je maakt weer een afspraak.

8. Als je dokter zegt dat het niets is, geloof je het niet

Hallo, heeft ze nou wel goed gekeken? En moet er niet een foto worden gemaakt ofzo? Er is vast iets misgegaan met het onderzoek. Je overweegt een second opinion aan te vragen.

9. Je weet dat er een naam is voor al deze tekenen

Hypochondrie. Ja, dat zul je waarschijnlijk ook wel hebben.

Reageer op artikel:
Denk je altijd direct dat je een erge ziekte hebt? Dan herken je deze 9 dingen zéker
Sluiten