Omani McDaniels
Omani McDaniels Love 27 mrt 2019

Dit is waarom liefdesverdriet echt pijn doet én hoe je de pijn kunt verzachten

Een break-up kan hartverscheurend zijn. Hij lijkt een monopolie op je gedachten te hebben en het voelt alsof de pijn nooit zal afnemen. Je voelt de pijn door je hele lijf. Maar er zit een wetenschappelijke reden achter die pijn en die willen we graag met jullie delen.

Liefdesverslaving

Liefde is een verslaving. Deze verslaving is heerlijk als alles goed gaat. Je voelt je blij, opgewekt, levenslustig en denkt constant aan diegene. Helaas is liefdesverdriet even verslavend. Wetenschappers hebben namelijk vastgelegd dat liefdesverdriet te vergelijken is met een drugsverslaving.

Er is een onderzoek uitgevoerd met 15 heteroseksuele mannen, die onlangs gedumpt waren. Zij kregen een foto van hun ex te zien en werden gevraagd een wiskundige rekensom op te lossen. Vervolgens werden de foto’s ingewisseld voor een foto van een bekende, waar zij geen romantische gevoelens voor hadden.

De hersenactiviteit van de respondenten werd geanalyseerd en daaruit werd duidelijk dat het zien van de foto van hun geliefden een hersengebied triggerde, dat hetzelfde gebied bleek te zijn als bij een cocaïneverslaving. De verslaving is dus heel echt en dient ook zo behandeld te worden. Het is daarom verstandig om afstand te nemen van alles wat je aan hem doet denken. Foto’s, brieven, berichtjes, alles.

Afstand is alles

Die afstand is van groot belang. Probeer daarom ook geen contact met hem op te zoeken. Zoek oude vrienden op en zoek steun bij hen. Dat stimuleert het oxytocine systeem, ook wel bekend als het knuffel-hormoon. Als je gaat sporten, wordt dopamine gestimuleerd. Hierdoor krijg je meer energie, meer focus en meer motivatie. Endorfines komen ook vrij, waardoor de pijn lichtelijk verdoofd wordt.

Al deze opties zijn tijdelijke hulpmiddelen om over iemand heen te komen, maar het enige dat echt helpt is tijd. Hoe afgezaagd en cliché het ook klinkt. Tijd heelt alle wonden. Als je fysiek afstand van iemand neemt, dan krijgen je hersenen ook tijd om mentaal afstand te nemen. En op een dag zul je opstaan en met een lach op je gezicht beseffen dat je al dagen niet aan hem gedacht hebt.

LEES OOK: 4 x wanneer je niets anders wil dan bij je best friend in bed kruipen

UK business insiderNu.nl

Reageer op artikel:
Dit is waarom liefdesverdriet echt pijn doet én hoe je de pijn kunt verzachten
Sluiten