Yasmine Esser
Yasmine Esser Love 23 jan 2016

Dit is waarom het vinden van de ware je kan helpen succesvoller te worden

Het lijkt een ongeschreven regel dat je niet álles kunt hebben in het leven. Dat als het op het ene gebied heel goed gaat - bijvoorbeeld de liefde - het er op een ander gebied - bijvoorbeeld je werk - een stuk minder florissant uitziet. Maar, dat blijkt dus allemaal niet waar. De ware vinden kan je zelfs helpen om succesvoller te worden.

Je zou denken dat als je stapelmesjokketotoverjeorenstapelverliefd bent, je leven alleen nog maar uit die ene man bestaat. En dat als je langer samen bent, je steeds meer op elkaar gaat leunen. Bovendien wil je misschien een gezin op den duur. En dat alles lijkt erop dat er minder tijd is voor werk en om succesvol te worden. Je hebt soms het idee dat je moet kiezen: of succesvol in de liefde of succesvol in je werk en de rest van je leven.

Het is een paradox

Toch blijkt het zo dat als je afhankelijk van iemand wordt je juist ónafhankelijker wordt. In de wetenschap noemen ze dit fenomeen ‘de afhankelijkheidsparadox’. Hoe meer je in een relatie beseft en erkent dat je afhankelijk van elkaar bent, hoe onafhankelijker jullie je gaan gedragen. Je gaat je juist méér richten op persoonlijke doelen in je leven, die je wilt behalen.

Hoe dat kan? Volgens Sue Johnson, schrijfster van verschillende zelfhulpboeken over de liefde en gespecialiseerd in counseling psychologie, komt dat doordat je je veilig voelt in een relatie. Als je een goede basis hebt, als je je helemaal jezelf voelt bij hem, als je weet dat hij er altijd voor je zal zijn, dan zul je eerder de volgende stap nemen in je carrière.

Maar om die gevoel te bereiken zul je je wel moeten overgeven aan elkaar. Je zult elkaar eerst compleet moeten vertrouwen. Dan, uiteindelijk, zul je meer durven, omdat je weet dat hij je opvangt als je valt.

Liefde is alles wat je nodig hebt

Was je altijd bang om je onafhankelijkheid te verliezen, omdat je dacht dat je dan niet meer je eigen keuzes zou kunnen maken? Wilde je geen echte relatie, omdat je eerst voor je eigen succes wilde gaan? Dan kun je nu misschien opgelucht ademhalen, want you cán have it all. Je kunt én liefde én succes hebben.

LEES OOK: Waarom vrouwen met een relatie succesvoller én zelfverzekerder zijn

Reageer op artikel:
Dit is waarom het vinden van de ware je kan helpen succesvoller te worden
Sluiten