Het verhaal achter het litteken: ‘Ik had vreselijke pijn door een blinde darmontsteking en niemand geloofde me’

Je kunt je schamen voor je littekens, je kunt er trots op zijn of om lachen. Maar achter ieder blijvend teken van wat ooit een verwonding was, zit een verhaal. Vandaag vertelt Naomi het verhaal over haar blinde darmontsteking die totaal over het hoofd werd gezien.

Naomi heeft drie littekens op haar buik. Eén in haar navel, één onder haar bikinibroekje en één aan de zijkant van haar buik. ‘Het is heel netjes gedaan en ze kleuren mooi mee als ik bruin wordt, maar zelf zie je dat toch anders. In mijn hoofd zijn ze groter dan ze eigenlijk zijn,’ vertelt Naomi.

Als je het verhaal van Naomi hoort, voel je vooral verontwaardiging. Ze liep namelijk drie maanden rond met de helse pijnen van een blinde darmontsteking. Haar dokter dacht dat de pijn tussen haar oren zat.

Weer naar huis gestuurd

Het begon allemaal toen ze met haar ouders aan het eten was en ineens vreselijke buikpijn kreeg. Omdat ze niet zo kleinzerig is, ging ze gewoon naar bed. Maar de volgende dag was de pijn nog ergers. Naomi’s ouders vertrouwden de zaak niet en belden de huisarts. Ze kon meteen terecht, waarna ze met spoed naar het ziekenhuis werd gebracht.

In het ziekenhuis werd er bloed afgenomen en een echo gemaakt. Uit de resultaten van het bloed bleek echter niet dat het de blinde darm was en ook was er niets te zien op de echo die gemaakt werd. Ze werd naar huis gestuurd met de boodschap dat ze maar pijnstillers moest lijken.

‘De specialist zei dat het tijd was om een afspraak met een psycholoog te maken’

Daarna ging het alleen maar bergafwaarts. Naomi was een fanatieke sporter, maar nu kon ze amper zelf uit bed komen. Toen ze koorts kreeg, moest ze terug naar het ziekenhuis. Er werd weer bloed afgenomen en een echo gemaakt. ‘De specialist die de echo’s maakte vertelde dat er niets te zien was en dat het tijd was om een afspraak met een psycholoog te maken, vertelt Naomi.

‘Ik voelde me totaal niet begrepen. Ik heb een hele dag gehuild. Ik voelde me zo niet erkent. Het is zo naar als je heel veel pijn hebt en iemand zegt dat het gewoon niet waar is. Ik vertelde mijn moeder dat als ik m’n hele leven met deze pijn moest doorleven ik niet zou weten hoe ik dat zou moeten doen.’

Naomi viel 10 kilogram af

Naomi was radeloos. En ze had inmiddels zo veel pijn dat ze nauwelijks meer at. Hierdoor viel ze tien kilogram af. Omdat ze ook veel spiermassa verloor, was ze erg zwak. Haar ouders hielpen haar als ze overeind wilde komen in bed, want in haar eentje lukte dat niet meer. Slapen deed ze nauwelijks meer, waardoor ze helemaal gebroken was.

‘Uiteindelijk bleek dat mijn blinde darm zes keer zo groot was als normaal’

Uiteindelijk lukte het, via Naomi’s zorgverzekering, om een second opinion te krijgen bij een maag-darm specialist. ‘Zij bekeek mijn dossier en wilde me direct opereren. Ze wilde een kijkoperatie doen van drie kwartier, maar toen de artsen me opensneden, ontdekten ze dat er zo veel kapot was gegaan in mijn buik dat het veel langer zou duren. Uiteindelijk bleek dat mijn blinde darm zes keer zo groot was als normaal. De operatie duurde twee keer zo lang als gepland.’

De darm had zich verstopt

Bij een blinde darmontsteking gaat de darm vaak ‘kapot’. Hierdoor komen stoffen in je bloed terecht, waardoor je aan je bloed zou kunnen zien dat je een infectie hebt. Ook kun je dat op een echo zien. Maar de ontstoken darm van Naomi gedroeg zich anders. Hij maakte telkens littekenweefsel aan bij de ontsteking. Hierdoor werd ‘ie groter en groter. En doordat de blinde darm zich achter haar andere organen verstopte, was er niets te zien op de echo.

‘Als ik er naar kijk in de spiegel kan ik me nog boos maken over het feit dat specialisten me niet geloofden’

Inmiddels voelt Naomi zich super goed. Na de operatie had ze veel last van haar buikspieren. En nog steeds heeft ze last van haar maag als ze een pittige maaltijd op heeft. Maar de blijdschap dat de pijn over is, overheerst.

‘In het begin vond ik het heel moeilijk dat ik littekens had. Vooral de eerste keer in bikini vond ik heel spannend. Inmiddels vallen de littekens veel minder op. Als ik er naar kijk in de spiegel kan ik me nog boos maken over het feit dat specialisten me niet geloofden. Ik wil iedereen op het hard drukken voor een second opinion te gaan, want ik weet echt niet wat ik met mijn leven had aangemoeten als ik nog steeds die verschrikkelijk pijn had gehad. Ik ben zo blij dat ik van de pijn af ben.’

Naomi’s littekens op haar buik. Naomi: ‘In mijn hoofd zijn ze groter dan ze zijn, maar het is heel netjes gedaan.’

Heb jij ook een litteken waarover je wilt vertellen op Beautify.nl? Mail dan naar [email protected]

LEES OOK: Het verhaal achter het litteken: ‘Ik had een gat van 3,5 centimeter in mijn hart en ik merkte niets’

Reageer op artikel:
Het verhaal achter het litteken: ‘Ik had vreselijke pijn door een blinde darmontsteking en niemand geloofde me’
Sluiten