Huh?! Gefrituurd eten zou gezonder zijn dan gekookt

Gefrituurd eten kan je hart sneller doen kloppen. Want hoe heerlijk is een in de mayo gedoopt frietje, een bitterbal met een glas rosé of een schaaltje tempura van groenten in een restaurant? Maar ja, gezond is het niet. Toch?

Gefrituurd eten heeft een slechte reputatie als het gaat om ‘gezondheid’. Want van frituren word je dik en slibben je aderen dicht. Denk je. Maar dat blijkt nu allemaal anders te zijn.

Soms hoor je nieuws dat je hele wereldbeeld omgooit. Zoals dit. Want je dacht altijd dat je favoriete snacks niet goed voor je waren. En ook al genoot je er nog zo van, je voelde je toch altijd een beetje schuldig als je iets gefrituurds had opgesmikkeld.

Meer antioxidanten

Maar dat hoeft niet meer, want onderzoekers van de universiteit van Granada in Spanje zijn tot de conclusie gekomen dat frituren juist veel gezondheidsvoordelen heeft. Maar – ja sorry, er is altijd een ‘maar’ – dan wel als je je aan de volgende regels houdt bij het frituren.

Het gaat namelijk om het frituren van groente als tomaten, aubergine en aardappel (frietjes!). En het geheim: het frituren is het gezondst als je het doet in extra vierge olijfolie. Dan blijkt je eten namelijk de meeste vitamines te bevatten.

De onderzoekers bereidden verschillende etenswaren op diverse manieren. Ze frituurden, kookten en roerbakten de etenswaren. Daarna keken ze hoeveel vitamines en mineralen het eten bevatte.

Kom maar door met die snacks

Het blijkt dat frituren en roerbakken de beste methoden waren. Want de groenten absorbeerden antioxidanten uit de olijfolie.

Let wel op, de etenswaren die klaargemaakt zijn in olie, bevatten wel meer calorieën. Dat is dan weer jammer. Maar goed, af en toe iets gefrituurds oppeuzelen kan gaan kwaad.

Vond je dit artikel leuk? Dan wil je dit misschien ook lezen: Kaaslovers opgelet! Als je van kaas houdt leef je langer en gelukkiger

Reageer op artikel:
Huh?! Gefrituurd eten zou gezonder zijn dan gekookt
Sluiten