Is stress echt zo dramatisch voor je huid?

Niemand is een fan van stress, want hoe leuk is slapeloosheid, hoofdpijn, uitputting, kortom; je gewoon niet fijn voelen? Maar wanneer je last hebt van wat huid issues is een klein beetje stress zo slecht nog niet.

Onderzoekers aan de Universiteit van Californië hebben muizen onderzocht die last hadden van eczeem en verschillende allergieën. Bij de groep muizen die blootgesteld werd aan kortdurende stress was een verbetering zichtbaar in de huid. In tegenstelling tot de groep die niet blootgesteld was aan stress. Ze hadden minder ontstekingen in de huid, was de huid beter geschikt om schadelijke stoffen af te stoten én het vochtgehalte in de huid was hoger. Het onderzoek wees uit dat psychologische stress de aanmaak van het stress-hormoon cortisol stimuleert, wat weer ontstekingen bestrijdt. Zolang de stress maar niet te lang duurt kan het je huid verbeteren. Is die deadline toch niet zo erg.

Schadelijk voor de huid

Chronische stress is daarentegen wel ontzettend schadelijk voor de huid. Want wanneer de stress-hormonen verhoogd blijven, onderdrukken ze het imuunsysteem en verzwakken je huid. Dit maakt de huid vatbaarder voor bacteriën waardoor bijvoorbeeld acné kan verergeren. Ook wordt je huid een stuk doffer en droger en heb je meer kans op rimpels.

Voor een gezonde huid en een gezond leven is toch nog het beste advies: Relax!

Reageer op artikel:
Is stress echt zo dramatisch voor je huid?
Sluiten