Lang leve de wetenschap: dutjes doen is goed voor je geheugen

Jazeker. Je leest het niet verkeerd. Dutjes doen is goed voor je geheugen. En dat klinkt ons als muziek in de oren. Een goed excuus om tijdens het studeren of werken even je ogen dicht te doen. Waarom het zo goed voor je is? Wij leggen het uit.

De test

Sara Medick, assistent professor op de Univeristy of California Riverside, leidde het onderzoek naar dutjes. In totaal deden 81 mensen mee. Opgesplitst in twee groepen kregen ze een Remote Associates Test. Dit test je creativiteit. Elke groep kreeg een andere variatie van de test.

Elk proefpersoon kreeg drie woorden te zien. Vervolgens moest hij of zij een vierde erbij bedenken die de drie woorden kon verbinden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan schaatsen, water, salon en als vierde woord ijs.

Vervolgens kregen ze een aantal clues te zien van de geheugentest die later op de dag plaats zou vinden. Daarna was het tijd voor een pauze. De ene groep keek film terwijl de andere een dutje deed.

De resultaten

Gedurende de testen daarna presteerde de groep proefpersonen die een dutje had gedaan 40 procent beter dan de groep die film had gekeken en dat is best veel.

Er zijn hier meerdere verklaringen voor. Zo zorgt REM slaap ervoor dat je fantasievol droomt en gedachtes en herinneringen associatief verwerkt. Daarnaast verplaats je in je slaap herinneringen van je kortetermijngeheugen naar het langetermijngeheugen. Hierdoor kun je de informatie beter verwerken en onthouden en later toepassen.

Kortom, doe gerust even je ogen dicht, je krijgt er tenslotte een beter geheugen van.

Vond je dit artikel leuk? Dan wil je dit ook lezen: 18 x leefregels voor een professionele slaper

Reageer op artikel:
Lang leve de wetenschap: dutjes doen is goed voor je geheugen
Sluiten