Yasmine Esser
Yasmine Esser Love 12 feb 2016

Liefde van A-Z: 6 x hartenpijn terwijl je dat niet verdiende

We zeggen het wel vaker, mannen komen van Mars en vrouwen van Venus. En daarom publiceren we iedere avond een liefdesartikel per letter van het alfabet in de hoop dat iedereen daarna de liefde kan lezen. Vandaag de H van Hartenpijn. Want liefdesverdriet is misschien onvermijdelijk in het leven, op deze momenten verdiende je het niet.

Geen enkele liefde is hetzelfde. En ook iedere pijn die je voelt als iets niet loopt zoals je had gehoopt, is uniek. Deze zes momenten doen allemaal op hun eigen manier verdriet in je hart.

1. Toen je iemands rebound was

Hij had wel verteld dat het nog niet zo heel erg lang geleden was dat zijn vorige relatie op de klippen was gelopen. Maar toch had je niet het idee dat hij jou gebruikte om over zijn ex heen te komen. Hij zei immers dat hij allang over haar heen was. Dat jij de enige was. Maar zijn woorden rijmden niet met zijn daden. Hij sprak vaker dan je lief was over háár. Soms spraken ze nog af. Hij vergeleek jullie met elkaar. En langzaam drong het tot je door dat hij liever bij haar wilde zijn dan bij jou. Jij was niet zijn eerste keus en dat mag je nooit accepteren.

2. Toen hij een stap naar achter zetten op het moment dat je dichterbij kwam

Al maanden draaiden jullie om elkaar heen. Jullie kwamen elkaar toevallig tegen. Flirten, zoenden. Maar zodra jij een stap naar voren deed, nam hij afstand. Eerst zocht hij jou op. Maar sinds je hebt gezegd dat je hem graag weer wilt zien, dat je het jammer vond dat hij op een bepaald moment geen tijd had of simpelweg dat je het leuk vond de vorige keer, lijkt het of hij zijn interesse is verloren. Ging het voor hem alleen om de jacht?

3. Toen hij van het ene op het andere moment van de aardbodem verdween

Alles leek perfect. Jullie hadden geweldige dates, konden uren kletsen en hadden fun tussen de lakens. Na jullie laatste afspraakje stuur je dat je het weer gezellig vond. Hij antwoordt niet. Je denkt dat hij druk is. Dat hij misschien al ligt te slapen. De volgende ochtend maak je je ook nog geen zorgen. Maar gedurende de dag, moet je er toch af en toe aan denken. Het is niets, zeg je tegen jezelf. De volgende dag vraag je of hij dat weekend zin heeft in koffie. Hij antwoordt niet. In de week die volgt, wordt je helemaal gek van binnen. Je vraagt je af wat er aan de hand is. Wat je fout hebt gedaan. Ten einde raad – je móét een antwoord – app je hem met de vraag waarom je niets meer hoort. ’Betekent dit dat je me nooit meer wilt zien?’ stuur je. Hij antwoordt niet.

4. Toen hij vreemdging

Je wereld stortte in. Alles waarvan je dacht dat waar was, bleek niet waar. Je weet niet meer wat je wel en niet kunt geloven. Over hem, over jullie relatie. Je twijfelt aan alles, inclusief jezelf. Ook al weet je wel dat hij het heeft verpest en dat het niet jouw schuld was. Je wilt weten waarom. Misschien zul je nooit weten waarom, maar stop met jezelf de schuld te geven. Hij is de fout in gegaan, niet jij.

5. En toen je hem een tweede kans gaf

Je besloot vreemdgaan te zien als een gevolg en niet als een oorzaak. Vreemdgaan gebeurt als er wat mis is in je relatie, als één van beide wat mist. Je besloot dat dit niet de oorzaak van jullie problemen kon zijn. Je besloot te vechten. Hij keek je in je ogen en beloofde dat het nooit weer zou gebeuren. Maar hij kon zijn belofte niet houden. Jij gaf hem je vertrouwen, voor de tweede keer, en hij beschaamde het.

6. Toen hij jou niet meer op de eerste plaats zette

Het kan zijn dat jullie al een poos samen zijn. Na een tijdje doet hij steeds minder vaak zijn best voor je. Hij begint je als een vanzelfsprekendheid te zien. Je voelt je een beetje aan de kant gezet. Je mist zijn enthousiasme en waardering. Je mist de tijd dat hij trots was op jou en vertelde wat een geweldige vriendin je bent. Maar het is nog niet te laat. In een relatie is nooit alles altijd perfect. Als jullie samen vechten om je relatie sterker te maken, als jullie elkaar allebei op één zetten, zul je er samen uitkomen.

Reageer op artikel:
Liefde van A-Z: 6 x hartenpijn terwijl je dat niet verdiende
Sluiten