O jee: Dit is de waarheid over de vijf seconden regel en voedsel van de vloer eten

Je kent het wel: je snijdt groente en er valt een stukje tomaat op de vloer, je hebt net een boterham gesmeerd en dan valt ‘ie van je bord of die pizzapunt glipt uit je handen. Je vloekt, maar je wilt het nog steeds opeten. Want zolang je eten maar een paar seconden op de vloer ligt, is er niets aan de hand. Toch?

Paul Dawson, een hoogleraar aan de Clemson University besloot te onderzoeken hoe erg het eigenlijk is als je eten op de grond laat vallen. En ook wat er met je voedsel gebeurt als het maar vijf seconden op de vloer ligt.

De onderzoeker liet sneetjes brood vallen op een vloer die besmet was met Salmonella. Salmonella is een ziekmakende bacterie die kan voorkomen in rauwe dierlijke producten, zoals vlees, vis en eieren, en op rauwe groente en fruit. Wat bleek: als de etenswaren vijf seconden op de vloer lagen was al tussen de 48 en 70 procent van de bacteriën op de boterhammen terecht gekomen.

Vijf seconden regel gaat niet op

Toch is er nog helemaal geen reden om in paniek te raken. Want het hoeft helemaal niet dat er salmonellabacteriën op je keukenvloer liggen. Of op welke plek in huis je er dan ook over denkt om van de vloer te eten.

Wat zal er gebeuren als je eten eet dat op de vloer heeft gelegen? ’Waarschijnlijk niets,’ zegt de wetenschapper tegen Eatclean.com. De kans dat je echt ziek wordt, nadat je hongerig iets in je mond hebt gepropt wat je eigenlijk had moeten weggooien, is extreem klein. En eh, af en toe je vloer schoonmaken helpt ook wel.

LEES OOK: Waarom sushi eten eigenlijk een soort orgasme is

Reageer op artikel:
O jee: Dit is de waarheid over de vijf seconden regel en voedsel van de vloer eten
Sluiten