Onderzoek bewijst dat mensen met blauwe ogen allemaal dezelfde voorvader hebben

Blauwe ogen is al jaren lang populair. Waar het overal ter wereld een redelijk zeldzame kleur is, staan we in Europa bekend om onze veelvoorkomende blauwe ogen. Maar nu heeft de wetenschap iets leuks ontdekt over mensen met blauwe ogen.

Blauwe ogen lijken ons aan te spreken, meer dan andere kleuren doen. Blauwe ogen staan voor intelligentie, het vermogen om strategisch te denken, kracht en we vinden ze prachtig. Ze fotograferen perfect, en vallen op in een grote groep.

Tot 10.000 jaar geleden bestonden er echter geen blauwe ogen. Iedereen had bruine ogen en daar hield het mee op. Er gaat een verhaal dat er nog niet zo lang geleden een oude jager in Spanje is gevonden die een halfbloed was. Ze benoemen hem de eerste man ter wereld met blauwe ogen. Ondanks dat we niet weten hoe het komt dat blauwe ogen ooit zijn ontstaan, denken we dat het te maken heeft met de kracht van de natuur om bepaalde mensen te laten onderscheiden van de rest. De zogenaamde ‘survival of the fittest’.

Waar de kleur ook begonnen is, en wat de reden ook is, een onderzoek van de Universiteit van Kopenhagen heeft nu ontdekt dat iedereen op aarde die rondloopt met blauwe ogen dezelfde voorvader heeft. In tegenstelling tot mensen met bruine ogen. DNA is onderzocht van 800 mensen die uit verschillende delen van de wereld afkomstig zijn.

Wat dit betekent? Er is maar één persoon verantwoordelijk voor het ontstaan van blauwe ogen op deze wereld. En daardoor delen mensen met blauwe ogen allemaal een stukje van hetzelfde DNA. Je zou kunnen zeggen dat ze allemaal familie van elkaar zijn. Best leuk toch? Misschien moeten we die oude jager maar bedanken.

Reageer op artikel:
Onderzoek bewijst dat mensen met blauwe ogen allemaal dezelfde voorvader hebben
Sluiten