Waarom het goed voor je is om je kat te knuffelen volgens de wetenschap

Mm, je kat is je allerliefste troetelkindje. Het liefst zou je je huisdier wel de hele dag willen knuffelen. Jammer alleen dat je poezenkind daar niet altijd zin in heeft. En dat je ook nog andere dingen te doen hebt in het leven natuurlijk. Maar, pak je kat toch nog maar even vast.

Vind je het op vrije dagen heerlijk om binnen te blijven met je kat op schoot? Voel je dan helemaal niet schuldig, want de wetenschap zegt namelijk dat het hartstikke goed voor je is om met je kat te knuffelen. Sterker nog, je zou het veel vaker mogen doen.

Je kat is je onvoorwaardelijke maatje

Je kat houdt onvoorwaardelijk van je – als je tenminste op tijd brokjes neerzet – het is een vriend waar je altijd tegen kunt praten als je een slechte dag hebt gehad. Een kat is je beste vriend die nooit iets negatiefs zegt of je geheimen door vertelt. Er is altijd iemand die verwachtingsvol bij de deur staat als je thuis komt en dat is stiekem een heel fijn gevoel.

Minder stress

Ook blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat het spinnende geluid dat een kat maakt, therapeutisch werkt. Het verlaagt de stresshormonen, bloeddruk en het vermindert de kans op een hartaanval. Het is dus eigenlijk een soort sporten om met je poes te knuffelen, toch?

Goed voor je zelfvertrouwen

Het hebben van een kat is ook goed voor je zelfvertrouwen. Niets kan namelijk op tegen het gevoel dat je kitty gelukkig is, omdat jij goed voor je beestje zorgt. Je geeft je kat eten, verschoont de kattenbak en speelt met hem. En vervolgens ligt hij heel content bij je. Dat geeft je ego toch een beetje een boost.

Knuffelen met je kat is goed voor je kat

Ja, het is niet alleen goed voor jou om het beestje helemaal te vermorzelen met je liefde, maar ook de gezondheid van je kat zelf gaat er van vooruit.

Voor wetenschappelijk onderzoek, gepubliceerd in Preventive Veterinary Medicine, werden 250 katten uit een dierenasiel gevolgd. De katten werden vervolgens verdeeld in twee groepen. De ene groep kreeg tien dagen lang, vier keer per dag, tien minuten tijd met een mens. De katten werden geborsteld, geaaid en ze konden spelen.

De andere groep kreeg geen menselijk contact. Alleen de onderzoeker die starend voor hun kooi zat. Uiteindelijk bleek dat de katten die werden geknuffeld en geaaid werden, veel minder ziektes ontwikkelden, bijvoorbeeld aan hun luchtwegen. Volgens de onderzoekers hebben tevreden katten een betere weerstand.

Meer redenen om met je kat op de bank te kruipen heb je niet nodig toch?

LEES OOK: Waarom vrouwen die met een knuffel slapen de allerliefste vriendinnen zijn

Reageer op artikel:
Waarom het goed voor je is om je kat te knuffelen volgens de wetenschap
Sluiten