Yasmine Esser
Yasmine Esser Life 27 dec 2018

Waarom het hebben van een resting bitch face júist iets goeds kan zijn

Waarom kijk je zo boos? Een welbekende vraag die vrouwen regelmatig te horen krijgen. Voor mensen die niet met een permanente glimlach rondlopen is de term 'resting bitch face' bekend. Wees gerust, het hebben van een bitch face is eigenlijk best oké.

De meeste mensen die lijden aan RBF (resting bitch face) krijgen te horen dat ze vaker moeten lachen. Van vrouwen wordt sowieso verwacht dat we lachen of emoties tonen in ons gezicht. Vaker dan bij mannen. Als we dan even niet lachen, dan kan dat gezien worden als emotieloos of hard.

Je bent ommunicatief sterk

Toch blijkt dat het hebben van een Resting Bitch Face niet iets slechts hoeft te zijn. Het kan er juist voor zorgen dat je harder werkt aan je communicatieve vaardigheden omdat mensen je vaak verkeerd interpreteren. Een psycholoog van de Universiteit van Californië, Albert Merhabian, heeft in de jaren zestig verschillende onderzoeken uitgevoerd, die hebben aangetoond dat de meeste communicatie non-verbaal is. In andere woorden: Je zegt meer met wat je niet zegt, dan met wat je wél zegt.

Vrouwen met een RBF worden vaak verkeerd begrepen en doen daarom beter hun best om zo duidelijk mogelijk te communiceren. Het is namelijk niet altijd van ons gezicht af te lezen wat we bedoelen. Dit houdt in dat we betere communicatie skills ontwikkelen, puur als overcompensatie.

Maar waardoor hebben sommige mensen een resting bitch face?

Wetenschappers, Abbe Macbeth en Jason Rogers hebben met een superdeluxe programma rond de 10.000 gezichten gemeten. Met behulp van hun FaceReader software konden zij objectief blikken bekijken en meten. Met dit programma werd gekeken naar de verschillende emoties die te herkennen zijn binnen een gezicht. Er werden foto’s van mensen gebruikt met neutrale blikken en daarvan werd de emotiepercentage gemeten. Bij de meesten was er rond de 3 procent emotie te zien.

Bij bekende RBF-ers (denk aan Kristen Stewart) werd de emotie minachting het sterkst herkent en verdubbelde het emotiepercentage van 3 procent naar 6 procent. En dat terwijl er, ook bij hen, een foto met neutrale blik werd gebruikt.

Het programma herkende onder andere het fijnknijpen van ogen en de positionering van de wenkbrauwen en mondhoeken. Al deze tekentjes in het gezicht bij elkaar opgeteld, zorgden ervoor dat de FaceReader minachting herkende. Geen wonder dat mensen, die objectiviteit over het algemeen missen, RBF als iets negatiefs ervaren.

Mocht je last hebben van je RBF of vragen mensen constant of je boos, geïrriteerd of moordlustig bent? Laat het lekker van je afglijden. Jij kunt waarschijnlijk toch veel beter communiceren. En je pokerface is ongekend.

LEES OOK: 9 uitspraken die alle vrouwen met een resting bitch face continu horen

QZCNN

Reageer op artikel:
Waarom het hebben van een resting bitch face júist iets goeds kan zijn
Sluiten