We zouden gezonder zijn als we 4 dagen zouden werken in plaats van 5

We kennen het allemaal, de laatste dag van je werkweek is aangebroken maar eigenlijk ben je al lang toe aan weekend. Vijf dagen werken is ook gewoon lang, als je maar twee dagen vrij hebt. Stiekem wensen we allemaal wel eens dat we drie dagen weekend kunnen vieren.

Dat extra dagje zouden we namelijk heel erg goed kunnen gebruiken om te shoppen of juist om lekker de hele dag brak te zijn zonder dat je je schuldig hoeft te voelen dat je je weekend niet nuttig hebt besteed. Goed nieuws, uit onderzoek blijkt namelijk dat vier dagen werken veel gezonder is dan vijf.

Alex Williams – docent Sociologie aan de City University London – legt in “The Conversation” uit dat een driedaags weekend een hoop voordelen heeft voor het milieu en voor ons.

Goed voor je gezondheid

Naast dat we minder energie verbruiken op kantoor en tijdens de reis naar je werk, zou het ook goed zijn voor onze gezondheid. Het vermindert de kans op hart- en vaatziektes, kanker, diabetes en artritis.

32 jaar lang werden 7500 mensen gevolgd, waarvan 72% toegeeft meer dan veertig uur in de week te werken. Deze groep bleek drie keer meer kans op deze ziektes te hebben. Ja dat lees je goed, drie keer.

Donderdagmiddagborrel, yes please

Minder werken betekent meer tijd voor sociale activiteiten zoals je familie en vrienden zien. Dit heeft een positief effect op je mentale gezondheid en zal er uiteindelijk voor zorgen dat je je beter voelt en gelukkiger bent.

Een andere studie in Zweden heeft in 2015 aangetoond dat een dag minder werken er voor zorgt dat je minder vaak ziek bent en ook nog eens productiever bent. Kortom, genoeg redenen om vier dagen aan de slag te gaan in plaats van vijf. Als de vrijdagmiddagborrel maar wel wordt verplaatst naar donderdag.


Wil je weten wat ook goed voor je is? Dan wil je dit artikel ook lezen:
Waarom kletsen op je werk héél goed voor je is (en ook je baas happy maakt)

Reageer op artikel:
We zouden gezonder zijn als we 4 dagen zouden werken in plaats van 5
Sluiten