Yasmine Esser
Yasmine Esser Life 2 feb 2017

Yas keek Demain tout commence: Een film voor iedereen die moest huilen én lachen bij Intouchables

Yasmine zit iedere week wel een tijdje in het donker. Het fijne is, ze weet precies wat een meisje zoekt in een film. Stay tuned als je wilt weten of je Demain tout commence moet zien of net zo goed kunt skippen.

Hoofdrolspeler Omar Sy had in 2011 al een plekje in mijn hart veroverd met de film Intouchables. Even een opfrisser: Omar speelde toen Driss, een ex-gevangene die een uitkering wil trekken, maar dan een baan krijgt als verzorger van de verlamde Philippe. Wat begint als een comedy waarin Driss het chique huis van Philippe op stelten zet, eindigt hartverwarmend, als de twee mannen een intense vriendschap opbouwen.

Hoewel Omar sinds 2011 heus wel in andere films speelde (Samba bijvoorbeeld, over het super actuele thema migranten, gaat dat zien mensen), is hij nu écht terug met Demain tout commence. In de rol van Samual (Sam voor intimi). En ook met deze rol laat hij een onuitwisbare indruk achter.

Een komisch drama

Sam woont aan een dorpje aan de Franse kust, neemt zijn werk niet al te serieus en sleept iedere avond een andere vrouw (of twee) mee naar zijn boot. Een onbezonnen leven dus.

Dat verandert allemaal als een van zijn veroveringen ineens weer op de stoep staat, Kristin (gespeeld door Clémence Poésy, ik dacht meteen: héé, die chick uit Gossip Girl). Mét baby Gloria.

Ze laat het kind achter bij Sam die natuurlijk verbijsterd en wanhopig achterblijft. Hij reist haar zelfs achterna naar Londen, maar daar vindt hij haar nooit.

In Londen gooit Sam zijn leven rigoureus om zodat hij voor Gloria kan zorgen. Acht jaar lang voedt hij Gloria op, op een manier waar ieder kind van droomt. Gloria hoeft namelijk soms gewoon een week lang niet naar school, ze heeft een glijbaan die eindigt in een ballenbak in haar slaapkamer (oké, hier droom ik als volwassene nog steeds van) en ze heeft een verschrikkelijk coole vader die stuntman is. Sam doet alles om Gloria gelukkig te maken.

Toch mist ze haar moeder wel. En ja, die blijkt na acht jaar ineens weer op de stoep te staan. Wat voor de nodige problemen zorgt.

Dezelfde ingrediënten als Intouchable

Heb je net als ik gelachen én gehuild bij Intouchable? (oké, ik geef het toe, uitgelopen mascara van de tranen die over mijn wangen rollen bij een film is voor mij eerder regel dan uitzondering) Dan zul je datzelfde doen bij Demain tout commence. De films hebben namelijk dezelfde heerlijke ingrediënten.

De films beginnen allebei als een comedy, waarin je dubbel ligt om de idiote situaties waarin de acteur terecht komt. Zelfs de serieuze dingen – hij staat er nota bene met een baby in zijn armen of met een verlamde man – worden op de hak genomen. En het is een heerlijk luchtige manier om een film te beginnen.

Juist dit luchtige begin (ik doop dit genre tot komisch drama, dat dekt de lading beter dan een droevige comedy) zorgt er voor dat de tweede helft van de film je raakt in je hart. En Omar Sy kan perfect de komiek uithangen en tegelijkertijd een serieuze acteur zijn. Dat maakt hem zo briljant voor dit soort rollen.

Gloria (leuk detail, ze heet in het echt ook Gloria) is een heerlijk kind. Zo vrolijk en onbezonnen. Nooit vervelend. Gewoon een blok liefde. Zelfs de grootste kinderhater zal smelten bij Gloria.

Oordeel

Deze film dringt door tot in het diepste van je ziel. Het einde: tranen met tuiten. Oké, ik verklap niets meer. Ga maar gewoon kijken.

Lees ook mijn oordeel over Soof 2: Yas keek Soof 2: De ultieme film voor iedereen die de Nederlandse Bridget Jones wil zien

Reageer op artikel:
Yas keek Demain tout commence: Een film voor iedereen die moest huilen én lachen bij Intouchables
Sluiten