Yasmine Esser
Yasmine Esser Nieuws 13 apr 2017

Yas keek Hidden Figures: Een feel good film over een serieus onderwerp die je sowieso wilt zien

Yasmine zit iedere week wel een tijdje in het donker. Het fijne is, ze weet precies wat een meisje zoekt in een film. Stay tuned als je wilt weten of je Hidden Figures moet zien of net zo goed kunt skippen.

Voor jezelf opkomen is niet altijd makkelijk. Soms durf je niet. Soms ben je bang om anderen te kwetsen. En soms kan je jezelf hiervoor wel voor je hoofd slaan. Want als de situatie oneerlijk is en jij zegt er niets van, nou ja, dan blijft het oneerlijk.

Dan verdienen je collega’s dus meer geld voor hetzelfde werk, krijg je geen waardering voor het idee dat jíj had geopperd, dringen anderen voor bij de kassa of zegt je bestie jullie afspraak af omdat ze bij haar nieuwe lover wil zijn.

In Hidden Figures komen de vrouwen wél voor zichzelf op. En hoe. Het is daarom een film voor alle vrouwen die niet over zich heen willen laten lopen.

Het verhaal

Hidden Figures gaat over drie vrouwen Katherine, Dorothy en Mary. Ze zijn briljant en rekenden de ingewikkeldste dingen ooit uit voor NASA. Het doel is namelijk dat Amerika de eerste man de ruimte in wil sturen. Vóórdat Rusland het lukt.

Het probleem is echter dat de Katherine, Dorothy en Mary donker zijn, van Afro-Amerikaanse afkomst. Want dat betekent dat ze eigenlijk niet hogerop konden komen. Als donkere vrouw mocht je in de jaren zestig niet samenwerken met blanke mannen. Je mocht niet studeren op een blanke universiteit. Je mocht zelfs geen koffie pakken uit dezelfde kan. En er was een speciaal toilet voor ‘colored people’.

En ondanks deze tegenwerkingen gingen de vrouwen voor hun dromen. Ze kwamen voor zichzelf op en ze gingen ervoor. Ze vochten.

Hidden Figures raakt je, maar is ook een feel good film

Wat misschien wel het schokkendst aan de film is, is dat het nog helemaal niet zo vreselijk lang geleden is dat mensen met een donkere huidskleur zo werden achtergesteld in de Verenigde Staten. Achtergesteld is niet eens het goede woord. Want ze werden behandeld alsof ze geen mens waren. Of in ieder geval niet zo mens als witte mensen.

En zelfs als je zelf geen donkere huidskleur hebt, doet dit onrecht wat met je. Het raakt je als Katherine overstuur raakt omdat niemand ‘haar’ koffiekan wil aanraken. Omdat zij een paar kilometer moet lopen om bij de wc te komen en vervolgens krijgt te horen waar ze toch de hele dag uithangt.

Maar ze komt voor zichzelf op, net als de ander vrouwen in de film. En dat is geweldig om te zien. Dat er een paar dappere vrouwen zijn die proberen een manier van denken, een systeem, te doorbreken. En dat ze succes boeken, zorgt er voor dat je ook juist een heel fijn gevoel overhoudt aan deze film. Bovendien zit in de film net zo goed humor als drama. Daarom is het óók een feel good film.

Conclusie

Hoe groot of hoe klein de oneerlijke situatie ook is, kom voor jezelf op. En vrouwen kunnen net zoveel als mannen, misschien nog wel meer. Dat is wat deze film je leert.

Hidden Figures is ontroerend, het is een fijne film, die je hoopvol achterlaat. Wie wordt daar nou niet blij van?

Lees ook dit: Yas keek Het Verlangen: een heerlijke hilarische film met een onverwacht plot

Reageer op artikel:
Yas keek Hidden Figures: Een feel good film over een serieus onderwerp die je sowieso wilt zien
Sluiten