Love 19 jul 2016 Joke-Jiers Botma

10 x dit herken je alleen als je vroeger ver moest fietsen naar school

Je ouders hadden ervoor gekozen om lekker buitenaf te wonen, ergens waar veel ruimte was, of in een gezellig dorp. Maar dat zorgde er wél voor dat je een behoorlijk eind moest fietsen naar school. Door weer en wind, elke dag weer. Was dat ook jouw ´lot´? Dan herken je dit als geen ander:

1. Je was jaloers op kinderen die vlakbij school woonden

Er waren zelfs van die geluksvogels die LOPEND naar school konden gaan omdat ze zo dichtbij woonden. Maar je was ook best jaloers op de meiden die binnen vijf minuten op school waren en daardoor véél langer in bed konden blijven liggen. En niet te vergeten, nooit verregend of zwetend aankwamen.

2. Je had altijd een basis conditie

Want die verplichte kilometers naar school zorgden er wel mooi voor dat je de shuttle run test rockte. En je benen zagen er ook pico bello uit want niets zorgt voor mooiere benen dan jarenlang kilometers fietsen.

3. ´Opfietsen´ was een ding

Of het nou met je beste vriendin was of met een hele groep, je sprak altijd op dezelfde plek af waar binnen enkele minuten een legertje aan mensen stond. Dan wilde je natuurlijk het liefst naast die ene leuke jongen fietsen. En als je lui was deed je er alles aan om niet voorop te fietsen.

4. Door weer en wind

Regen, sneeuw, gladheid, de brandende zon en wind. Je hebt het allemaal meegemaakt. Het is dan ook wel eens gebeurd dat je bent gevallen omdat het zo glad was of dat je letterlijk van je fiets af werd geblazen.

5. Je was vaak bang voor verdachte auto´s

Als er een auto was die net iets langzamer ging rijden of je juist als een gek in ging halen, kon je maar aan één ding denken: een kinderlokker. Je hebt al zo vaak een hartverzakking gehad om een onschuldig opaatje achter het stuur. Maar de angst om van je fiets te worden gesleurd was immens. Helemaal gek is dat ook niet en oplettendheid is alles behalve erg.

6. Je had áltijd een excuus dat je te laat was

Want je band was lek, je moest wachten op een vriendinnetje of het waaide zó hard dat het je tien minuten meer kostte om op school aan te komen. Als je geluk had, had je een conciërge die je het voordeel van een twijfel gaf, maar heel vaak kwam je met een te laat briefje de klas binnen.

7. Maar ook haast

Want het viel niet mee dat je wekker al om 06:30 ging of zelfs nog eerder. En daardoor bleef je wel eens te lang liggen wat er weer in resulteerde dat je mega haast had. Hijgend en bezweet het klaslokaal binnenkomen gebeurde meerdere keren in de week en niet door íets anders spannends.

8. Je had een supersonische fiets

Dat was dan wel weer een voordeel. Omdat je nou eenmaal een stuk moest fietsen vonden je ouders het wel een goed idee om je een goede fiets cadeau te geven. Je had daarom ook vaak de meest hippe fiets met allemaal goede snufjes erop. En stiekem zag je anderen wel eens jaloers kijken naar jouw blitse fiets.

9. Je had je Kibling tas onder een spin

Oké, dit is dan misschien alleen voor de mensen die écht ver moesten fietsen, maar relaxed was het wel. Want om twaalf kilometer lang die zware tas vol boeken op je rug te dragen, was geen doen. En daarom had je een spin op je bagagedrager.

10. Je moest altijd weer op tijd naar huis

Want het was ten strengste verboden om in je eentje in het donker te fietsen en stiekem deed je dat zelf liever ook niet. En daarom moest je vaak een uur eerder dan iedereen naar huis omdat je weer naar dat gehucht moest fietsen waar je woonde. Maar ach, het had ook wel weer iets, die goede oude tijd.

LEES OOK: Nostalgie: deze 10 dingen deden álle dorpsmeisjes in de zomer
bloem

Reageer op artikel:
10 x dit herken je alleen als je vroeger ver moest fietsen naar school
Sluiten