Joke-Jiers Botma
Joke-Jiers Botma Life 5 sep 2016

10 x waarom een nieuw schooljaar op de middelbare school ge-wel-dig was

Een nieuw schooljaar op de middelbare school gaf je serieus kriebels. Want hoewel je altijd zei dat je school stom vond, was die eerste schooldag memorabel. Hoe zou iedereen eruit zien? Zijn er nieuwe liefdes ontstaan en lukt het dít jaar wel om de hunk van de school te regelen? O-o-o jeugdsentiment ten top:

1. Het begin van een schooljaar was het begin van een nieuw alter ego. Je kon elk jaar weer een nieuwe entree maken waarin je een nieuwe hairdo toonde, een nieuwe kledingstijl had of je opeens wél kon aansluiten bij de populaire squad van de school.

2. Vlak voordat het nieuwe schooljaar begon, kon je heerlijk de V&D (in betere tijden) leegkopen. Ging je dit keer voor een Loesje, Hema of misschien toch een Diddl agenda. Uiteraard schafte je alles in één stijl aan. Van kaftpapier tot aan je etui, tot aan de mooiste markeerstiften.

3. Boeken kaften was misschien toen je grootste nachtmerrie, maar als je terugdenkt aan de tijd waarin je samen met je mama aan de keukentafel zat om al die afschuwelijke boeken van een mooie papiertje te voorzien roept dat fijne herinneringen op.

´Zalig om te klagen over je nieuwe rooster, want het was nooit naar je zin´

4. Het in ontvangst nemen van je rooster was een waar hoogte- of dieptepunt van je aankomende schooljaar. Uiteraard had je altijd wel iets te klagen. Want of je nou wél of niet een tussenuur had, het was nooit helemaal naar je zin.

5. Maar ook kwam je erachter welke leraren en leraressen je dit jaar mee opgescheept zat. En je slaakte een zucht van opluchting als je erachter kwam dat je eindelijk na dríé jaar ellende niet meer die afschuwelijke wiskunde leraar had die de pik op je had.

6. En nog belangrijker: bij wie zat je dat jaar in de klas. Uiteraard had je al een aanvraag gedaan dat je per se bij je bestie in de klas wilde zitten. Maar ook keek je stiekem naar het mannelijk schoon waar je dit jaar mee zou doorbrengen.

7. Je kon dit jaar weer opnieuw proberen om alleen maar hoge cijfers te halen, niet te spijbelen, de lieveling van de docent te worden, je boeken netjes te houden zodat je geen boetes kreeg en nooit meer te laat komen. Dat laatste gebeurde echter alleen al op dag vier van het nieuwe jaar.

´Hoe ouder je was, hoe meer je te zeggen had op school, dacht je…´

8. Je was weer (als het goed is) een klas omhoog gegaan. En dat betekende dat je geen brugpieper meer was, of al bij de bovenbouw hoorde. En in die tijd was niets vetter dan de oudste te zijn, want hoe hoger je zat hoe meer je te zeggen had.

9. Het was het moment dat je iedereen en alles weer zag na een veel te lange zomervakantie (serieus, we hadden gewoon zes weken vakantie). Het was altijd één groot onthaal van knuffels en OMG IK HEB JE ZO LANG NIET GEZIEN momenten.

10. Een nieuw schooljaar betekende ook een nieuw schoolfeest. En dat was destijds één groot spektakel en daar keek iedereen maanden naar uit. Je kon alvast bedenken wat je aan deed, met wie je ging kussen en dat je dit keer wél tot laat mocht blijven.

LEES OOK: 11 herkenbare dingen als je vroeger hét populaire meisje op school was

Reageer op artikel:
10 x waarom een nieuw schooljaar op de middelbare school ge-wel-dig was
Sluiten