Emma Toussain
Emma Toussain Lifestyle 9 dec 2022
Leestijd: 8 minuten

11 belangrijke punten waar je rekening mee moet houden als je een hond wilt in je twenties

De één is er mee opgegroeid en de ander niet.. huisdieren. Val jij nou in die laatste categorie en denk jij, nu je eindelijk volwassen bent, ‘ik neem nu zelf lekker een huisdier’? Dat is natuurlijk harstikke leuk, maar je moet er ook goed over nadenken. Een kat is nog wel vrij zelfstandig, maar als je een hondenmens bent en je dus het liefst een trouwe viervoeter in huis wilt nemen, dan moet je even goed opletten. Al die leuke momenten, lieve blikken en warme knuffels zijn fijn, maar het is wel een hele grote verantwoordelijkheid.

En ja, dat is niet altijd leuk om te horen.. maar toch is het belangrijk om over een aantal dingen goed na te denken voordat je aan zoiets begint 💘

1. Doe research naar het nestje

Heb je nog nooit een hond gehad? En je familie ook niet? Dan is het goed om te weten dat het écht uitmaakt waar je de hond vandaan haalt. Je hebt de grote fokkers, waar er minder aandacht is voor de pups, en de meer huiselijke nestjes. Pups gaan met 8 weken al mee met de nieuwe eigenaar, maar die weken ervoor zijn ook erg belangrijk voor hoe de hond zich ontwikkeld.

Heeft hij of zij niet genoeg menselijke aandacht gekregen? Is de pup al vroeg gescheiden van de moeder? Dat kan ervoor zorgen dat er wat vertrouwensproblemen zijn en dat het beestje het moeilijk vindt om te wennen. Honden die in een gezin zijn geboren krijgen vaak veel aandacht van de baasjes, kids in huis etc. Dat zorgt er gelijk voor dat ze al gewend zijn aan mensen, wat het een stuk makkelijker (en fijner) maakt voor het hondje.

Tips? Zorg dat je van tevoren fijn contact hebt met de eigenaren van het nestje, ga een paar keer langs om alvast contact te maken met het hondje en te kijken of er een match is.

2. Reken uit hoe veel geld je per maand kwijt bent

Misschien een open deur, maar het hebben van een hond kost geld. Veel geld. Ten eerste moet je de hond zelf aanschaffen. Het ligt er een beetje aan wat voor hond je in huis haalt, maar voor een labradoodle betaal je al snel 2000 euro. Dan ben je er nog niet.. denk aan een bench, een mand, bakjes om uit te eten en drinken, speelgoed, riem, halsband, poepzakjes en ga maar even door.

Als je een groter ras kiest hou er dan rekening mee dat je hond binnen enkele maanden grotere spullen nodig heeft, dus dat je alles weer opnieuw mag kopen. Hoeft natuurlijk niet allemaal van het duurste merk te zijn, maar alles bij elkaar is het best veel.

Voer
Ook koop je natuurlijk regelmatig nieuw voedsel, snoep en kauwbotten. Is jouw hond een moeilijke eter of is hij of zij allergisch? Dan is het speciale eten vaak ook prijziger. Dat heb je natuurlijk niet voor het uitkiezen.

Dierenarts
Honden moeten, net zoals mensen ook, naar de dokter.. al is het maar voor een routinecheck. Ook moet de hond één keer per jaar zijn batch aan vaccinaties ontvangen en moeten er vaak nog wel wat andere dingen gecheckt worden. Pups eten vaak dingen die niet mogen (sokken, onderbroeken) dus dan is de kans groot dat ze een keer moeten braken bij de huisarts. Da’s zo weer 80 euro, hup, weg.

Alles voor de gezondheid, maar dat kost natuurlijk wel centjes. Je kunt een zorgverzekering nemen, dan kan je die kosten later declareren. Wil je ‘t zonder zorgverzekering doen? Hou er dan rekening mee dat je elke maand wat geld apart zet voor noodgevallen. Naar de dierarts in het weekend of ‘s nachts? Dan heb je nog een hoog inlooptarief ook. Hou rekening met zo’n 140 euro.. en dan moet er nog gekeken worden naar wat er mis is.

3. Ben je allergisch?

Tsja, dit moet je wel weten voordat je een pup in huis haalt. Soms komen mensen pas later achter zo’n allergie en dan moet het hondje weer weg, en wennen aan een nieuw huis. Dus twijfel je? Of heb je wel eens klachten ervaren bij andere honden? Laat je bloed prikken en test het bij de huisarts. Op die manier kom je niet voor vervelende verrassingen te staan.

Geen enkele hond is helemaal hypoallergeen, maar poedelachtige rassen zijn wel de beste honden om te hebben. Dit komt omdat de haren van de hond niet uitvallen (of in de eigen vacht blijven hangen), waardoor de huidschilfers, waar je allergisch voor bent, niet zo makkelijk verspreiden. Denk aan labradoodles, golden doodles, poedels zelf, bernedoodles, maltipoo’s en nog wat andere rassen.

4. Je moet (vooral in het begin) heel vaak naar buiten

Honden komen helemaal blanco, jij moet ze alles leren. Helemaal in het begin zal je merken dat je hond overal in huis plast, omdat hij of zij nog niet zindelijk is. Daarom moet je vaak naar buiten, helemaal als het hondje net veel gedronken heeft. Dan is de kans het grootst dat er geplast gaat worden. Elke keer als het hondje plast moet je hem of haar belonen, en na verloop van tijd koppelt de hond deze beloning aan de actie. Alleen buiten plassen it is! Daarnaast moet je natuurlijk meer veel oefenen. Aan de riem wandelen, spelen met andere honden, terugkomen, zitten, liggen.. de taak is aan jou om dat allemaal te oefenen.

Oh – en denk je leuk, lekker naar het strand? Honden mogen de eerste maanden van hun leven niet op het strand rennen. Alle spieren moeten zich nog ontwikkelen en als je hond te snel op zand rent kan dat voor heupproblemen zorgen. Dat wil je natuurlijk niet! Rustig opbouwen die handel.

5. Op vakantie? Oppas. Een avondje uit? Oppas. Werk? Oppas.

Honden kunnen, helemaal na wat training, best even alleen thuis zijn. Maar.. het zijn wel groepsdieren en leven van nature het liefst in een roedel. Dus als je hond de hele dag alleen thuis is, wordt het beestje doodongelukkig. Daarnaast moet er ook gewoon geplast en gepoept worden. Dus stel je zit 8 uur lang op kantoor en moet ook nog eens reizen? Da’s een beetje lang. Je moet daarom óf ervoor zorgen dat je zelf even naar huis kan voor een rondje, of een uitlater geregelen.

Ga je op vakantie en neem je je hond niet mee? Ja, dan moet je ook zorgen dat hij of zij ergens heen kan. Echt een soort kindje, je kunt nooit zomaar je koffers pakken en gaan. Een klein stukje vrijheid wat je opgeeft, maar je krijgt er natuurlijk ook heel veel voor terug – daar komen we later nog op terug.

6. Zorgen maken

En misschien iets waar je van tevoren niet zo veel over nadenkt: je gaat je ook zorgen maken. Je zorgt opeens dag en nacht voor een nieuw gezinslid, wat er ook voor zorgt dat je dus zeer betrokken raakt bij het leven van zo’n beestje. Is je pup ziek? Dan maak je je zorgen. Ga je op een verre reis? Dan zal je vaak aan je hond denken – toch een beetje je baby.

Maar het is ook heel erg leuk..

Oké, dan hebben we alle dingen gehad die je in overweging moet nemen. Natuurlijk zitten er ook heel veel positieve kanten aan vast, dit zijn waarschijnlijk ook de redenen waarom je een klein harig vriendje in huis wilt nemen.

7. Je hond is altijd blij om je te zien

Ja, zelfs als je net twee minuten op de wc hebt gezeten. Zo’n blije energie in het huis is fijn, helemaal als je bijvoorbeeld een slechte dag hebt. Als je alleen woont dan kom je dus ook altijd thuis met een hond die blij is om je te zien. Ja, dat is toch wel heel erg gezellig.

8. Je bent nooit alleen

Helemaal als je een hond hebt die liever aan je vastgeplakt zit.. je hebt altijd een maatje. Natuurlijk kan je hond niet altijd overal mee naartoe, maar je kunt er best rekening mee houden. Er bestaan veel heel plekken waar honden mee naar toe mogen, zoals dit leuke hondencafé in Amsterdam.

9. Je doet heel veel nieuwe contacten op

Je gaat opeens heel veel nieuwe vrienden maken. Op straat, in het hondenpark, op Instagram.. ga zo maar door. Allemaal mensen die jou en je hond gaan leren kennen en waar je een praatje mee maakt. Iets wat je anders nooit had gedaan.

10. Je leert heel veel

Je leert om voor iets te zorgen, je leert budgetteren, je leert los te laten.. het is goed voor je persoonlijke ontwikkeling om niet alleen maar aan jezelf te denken. Natuurlijk zijn je twenties de jaren waarin je egoïstisch mag zijn, maar met een beetje groei is niks mis.

11. Onvoorwaardelijke liefde

Jaaaaa.. het belangrijkste punt: zo’n hond houdt van je no matter what. Heb je vervelende vrienschappen, een nare break-up? Je hond is er altijd voor jóu. Er staan je heel wat knuffels te wachten en dat is precies waar je het voor doet.

Het belangrijkste is dat jij er zeker van bent dat je dit wil, dat je er genoeg tijd voor hebt én dat je een aantal ‘vrijheden’ wil opgeven. Maar.. wie zit er nou niet te wachten op zo’n schattig snoetje?

Kunnen honden huilen van geluk? Dit zegt de wetenschap