10 dingen die jij nog niet wist over ongesteld zijn

That time of the month, de rode vlag hangt weer buiten, opoe is op bezoek, oftewel: ongesteld zijn. Wij dames weten allemaal hoe het is.

Ongesteldheid zien we als een van de normaalste zaken van de wereld, het hoort (helaas) eigenlijk gewoon bij het vrouw zijn. Maar deze elf dingen wist jij misschien nog niet over jouw ongesteldheid.

1. Pil doorslikken
De meningen zijn er nogal over verdeeld, maar je kan echt je pil vaak achter elkaar doorslikken. Omdat jouw ongesteldheid met de pil een soort ‘kunstmatige’ ongesteldheid is, kan het geen kwaad om een lange tijd geen stopweek in te lassen.

2. Slapen met tampon
Ook met deze kwestie heb je misschien de meest nare verhalen gehoord, maar slapen met een tampon kan. De kans dat je niet lekker wordt van het langdurig dragen van een tampon is namelijk erg klein.

3. Bloed
Het kan soms voorkomen dat jouw bloed een andere kleur heeft. Stel je hebt een keer bruin kleurig bloed, dan is er niks aan de hand. Helderrood bloed is vers bloed, bruin bloed is ‘oud bloed’ en zit al een tijdje in jouw vagina.

4. Niet ongesteld
Ben je niet ongesteld geworden? Dan wijst dit vaak op zwangerschap. Maar als je niet ongesteld bent geworden hoeft dat niet gelijk te betekenen dat je zwanger bent. Het kan ook zijn dat je veel stress hebt, verandering hebt in je gewicht of een nieuw dieet volgt. Vertrouw je het toch niet helemaal? Neem dan contact op met je dokter.

5. Ovuleren
Ook al ben je elke maand ongesteld, dan wil dit nog niet zeggen dat je elke maand ovuleert. Elke maand ongesteld zijn wil geen garantie geven voor goede vruchtbaarheid.

6. Regelmatig
De meest voorkomende menstruatiecyclus is er een van 28 dagen, maar word jij pas ongesteld bij 23 tot 30 dagen, dan is dit ook ‘normaal’.

7. Onregelmatig
Wat niet gezond is, is als de duur van je menstruatie elke maand veranderd. Als je onregelmatig ongesteld bent kan dit te maken hebben met onder andere stress. Wil jij later wel zwanger worden en ben je vaak onregelmatig ongesteld? Praat hier dan over met je dokter.

8. Geurtjes
Ongesteld zijn echt niet een van de fijnste onderwerpen om over in detail te gaan, maar hey, we all have been there. Het is normaal dat er bepaalde geurtjes vrij komen als je ongesteld bent. Ga niet gelijk voor de chemische middeltjes met fijne parfummetjes, want deze doen jouw vagina geen goed. Als je het allemaal goed schoon houdt is er niks aan de hand.

9. Tussentijdse bloedingen
Sommige dames bloeden tussen hun cyclus door, terwijl ze niet ongesteld zijn. Niks aan de hand, dit kan aan je hormonen liggen of aan het feit dat je een nieuwe pil bent begonnen.

10. Gevoeligheid
Als je ongesteld ben dan kan alles net wat meer gevoeliger zijn dan normaal. Kijk daarom goed naar wanneer je bijvoorbeeld je wax beurt plant, want dat wil je echt niet rond je menstruatie tijd.

Al met al is ongesteld zijn geen pretje. Laat je daarom lekker verwennen en ga geen dingen doen waar je geen zin in hebt. Want tijdens onze menstruatie mogen we gewoon even lekker doen waar we zelf zin in hebben.

Reageer op artikel:
10 dingen die jij nog niet wist over ongesteld zijn
Sluiten