Lotte Nijborg
Lotte Nijborg Love 10 mei 2015

11 gewoontes die je jezelf als twintiger beter nu kan aanleren

Het is zover. Je bent een echte twintiger. Eentje die misschien nog studeert, maar misschien ook wel net klaar is en nu aan het 'grote mensen leven' moet gaan toegeven. En getver wat is dat een ellende. Want bij het grote mensen leven komen een boel vervelende verantwoordelijkheden om het hoekje kijken. Je zult er toch echt aan moeten toegeven en accepteren dat je jezelf nu een aantal dingen maar beter kan gaan aanleren:

1. Niet langer verantwoordelijkheden ontwijken

Denk hierbij aan je regelmatig laten checken bij de huisarts, je tandartsenafspraken nagaan, netjes naar de GGD stappen wanneer je een avondje niet hebt opgelet and so on. Je bent als twintiger nu een grote meid en kan niet langer iedere keer door je moeder op de vingers worden getikt omdat je weer niet op controle bent geweest.

2. Het nieuws volgen

Je had er voorheen misschien geen zin in en we begrijpen heus wel dat MTV iets ontspannender aanvoelt na een lange dag, maar het is nu echt tijd om door te hebben wat er in de wereld speelt. Hoewel misschien niet alles van toepassing zal zijn op jou, is het wel goed om je bewust te zijn van wat er om je heen gebeurt. Kun je ook eindelijk eens deelnemen aan die grote mensen gesprekken..

3. Zeggen wat je in bed verlangt

Niet langer neppe ‘oe’s’ en ‘ah’s’. Je weet inmiddels prima wat je fijn vindt en mag hier ook zonder schroom naar vragen. En fake orgasms? Die willen we nu ook echt niet meer zien. Prima voor een keer op je achttiende bij je eerste vriendje, als twintiger niet meer.

4. Met enige regelmaat sporten

Je hoeft echt niet iedere dag in de sportschool te gaan staan, maar zit natuurlijk veel op je achterste en drinkt waarschijnlijk met regelmaat een alcoholische versnapering. Daarom is het zeker geen slecht idee om met enige regelmaat in beweging te blijven. Hou die billen strak nu ze het nog praktisch van zichzelf zijn.

5. Ga je droombaan achterna

Je hebt nu lang genoeg aangemodderd in die ene kledingzaak. Tijd om verder te gaan of op z’n minst een hogere positie aan te vragen. Je weet dat je toe bent aan meer en hebt er nu ook de leeftijd voor. Blijf niet te lang plakken op één plek als je merkt dat je er het beste al hebt uitgehaald.

6. (Een beetje) sparen

Je hoeft geen duizenden euro’s apart te zetten als twintiger, maar iéts apart zetten kan nooit kwaad. Misschien heb je het ooit eens nodig wanneer er iets onverwachts gebeurt, maar het kan ook mooi van pas komen wanneer je ineens besluit te willen gaan reizen (bijvoorbeeld). Hou altijd iets achter de hand, just in case.

7. Durf jezelf ook eens te verwennen

Met een dikke, vette, dure pot crème. F*ck it. Je bent nu volwassen dus mag dat welverdiende geld (nee, niet je stufi) best eens splurgen aan een guilty pleasure.

8. Af en toe anderen voorop stellen

In je tienerjaren draait het alleen om jou. Jou, jou, jou. Nu wordt het tijd voor anderen. We zeggen niet dat je je leven moet opgeven voor het welzijn van anderen, maar het wordt wel tijd om een volwassen kijk te krijgen op je vriendschappen en familiebanden. Als je merkt dat je kan helpen in een bepaalde situatie, waar je misschien bij voorbaat niet bepaald zin in hebt, is het mooi om jezelf proberen aan te leren toch aan te bieden om bij te kunnen springen.

9. Fooi geven

Zoiets simpels en toch zo essentieel. Je bent nu volwassen genoeg om eens fooi te geven in restaurants en barretjes. Je hebt misschien zelf ook wel meegemaakt hoe het is om keihard in de horeca te werken zonder enige vorm van een bedankje. Geef je paar extra euro’s, al is het uit beleefdheid.

10. Een serieuze huidroutine ontwikkelen met de nodige dure smeersels

En ja, op beautygebied kun je natuurlijk ook niet achterblijven. Prima dat je voorheen alleen je gezicht schoonmaakte met een watje en goedkope reinigingsmelk, maar nu is het tijd voor meer. Je huid zit in een gevoelige fase voor transities waardoor goede verzorging nu extra belangrijk is. Scrub, exfoliëer, gebruik olie, gezichtscrème, serums, maskers, alles erop en eraan. Je zult jezelf er later (en nu) dankbaar voor zijn. Met een beetje mazzel ruimt het je laatste beetje acné ook nog op.

11. Geen mannen meer daten die je overduidelijk niet gelukkig maken

Hij ligt voor de hand, maar oh wat lopen veel twintigers hier nog in. Je bent nu zo jong, zo mooi, je kunt alles nog doen (en iedereen). Waarom blijven plakken bij iemand die je niet gelukkig maakt? Dat hoeft nu echt niet meer. Wanneer je doorhebt dat het overduidelijk niet de man voor je is, is het wegwezen. You’re a grown up now.

Reageer op artikel:
11 gewoontes die je jezelf als twintiger beter nu kan aanleren
Sluiten