Bye onzekerheid: 11 tips waardoor je meer van jezelf gaat houden

Je hoeft social media maar te openen, en de perfecte plaatjes vol mooie meiden met perfecte lichamen vliegen je om de oren. Niet zo gek dat het een onzeker gevoel bij jezelf kan oproepen. Vervelend is het wel, dus wat ons betreft is het hoog tijd om het roer om te gooien. Tijd om je onzekerheid zelf in de hand te nemen. Met deze 11 tips leer je je onzekerheid aan de kant te zetten, waardoor je van nog meer van jezelf gaat houden.

Bye bye onzekerheid.

Neem afscheid van je onzekerheid

De hele wereld heeft een soort stereotype voor ogen over hoe een lichaam eruit moet zien. We voelen ons bekritiseerd op werk, social media en in onze vrije tijd. Het maakt niet uit hoe je eruit ziet, er valt altijd iets op te merken. Is het niet door een ander, dan wel door jezelf. Met dit stereotype waar we ons aan ‘zouden moeten’ houden – is het best logisch dat je je af en toe onzeker voelt.

Maar dat hoeft helemaal niet – leer van jezelf te houden. Probeer je onzekerheid opzij te zetten, misschien kunnen deze 11 tips je daarbij helpen:

1. Geef jezelf elke dag een compliment

Het lijkt misschien gek. Maar probeer eens elke dag als je in de spiegel kijkt jezelf een compliment te geven. Het hoeft maar iets kleins te zijn, bijvoorbeeld dat je er vandaag goed uitziet, je haar vandaag écht mooi zit of dat je echt trots bent op je gewicht op dit moment. Op deze manier herinner je jezelf wat je deze wereld te bieden hebt.

2. Focus je op je gezondheid

Probeer niet naar de weegschaal te kijken, dit geeft alleen maar onzekerheid – let op je gezondheid. Doe vooral waar jij het mee eens bent. Ga eens sporten wanneer je het echt wilt. Als je erachter komt dat je dan nooit gaat, probeer dan eens een proefles voor een sport. Misschien vind je dit wel veel leuker – dan lijkt sporten het veel minder op een activiteit die je moet doen.

3. Leer je lichaam te respecteren

Wees dankbaar voor je lichaam en wat het allemaal voor je doet. Het houdt je in leven, maakt je schoon en nog veel meer. Leer je lichaam hiervoor te respecteren. Dat geeft je een heel ander beeld van je lijf.

4. Kijk/luister niet naar anderen

Jij bent de baas van je eigen lichaam en jij bepaalt wat je wel of niet doet. Het vertrouwen in je lichaam komt vanuit jou. Niet van Instagram likes of comments.

5. Shop wat je zelf mooi vind

Kijk niet naar magazines of naar bekende Instagrammers, deze maken je alleen maar onzeker. Wat vind jij zelf mooi? Je hoeft de fashion regels niet te volgen als je het er niet mee eens bent. Als je kleren draagt die je oprecht mooi vindt, zal je sneller van jezelf houden.

6. Houd van alle versies van jezelf

Natuurlijk kan je je zelfverzekerder voelen als je make-up op hebt en je nieuwste look draagt. Maar probeer ook eens in de spiegel te kijken als je op zondag thuis op de bank hangt in je joggingsbroek. Dan zal je laten realiseren dat je all natural ook geweldig bent.

7. Geef anderen ook complimentjes

Als jij positief bent, zal je dat terug krijgen. Let wel op dat je anderen complimenteert zonder dat je kritiek levert. Elke opmerking over iemand zijn lichaam of size kan ook als kritiek worden gezien.

8. Doe dingen voor jezelf

Maak tijd vrij voor jezelf. Doe dingen waardoor jij jezelf goed laat voelen, hier zal je geen spijt van krijgen.

9. Stap eens uit je comfort zone (we weten dat dit moeilijk is)

Je hoeft niet ‘standaard’ te zijn om mooi te zijn. Uit je comfort zone stappen hoeft maar met babystapjes. Draag bijvoorbeeld eens iets wat je eerst nooit zou dragen, omdat je dit misschien ‘te uitdagend’ vond. Als jij het mooi vindt moet je het vooral dragen.

10. Je maat maakt niet uit, dit geeft alleen maar onzekerheid

Ieder lichaamstype is normaal. In elke winkel en elk land zijn de maten weer anders – laat je daardoor dus vooral niet beïnvloeden.

11. Geloof jezelf, stop onzeker te zijn

Als je tegen jezelf zegt dat je er goed uitziet, geloof dit dan ook. Geloof in jezelf, ben trots op jezelf en dan kan je vaarwel zeggen tegen je onzekerheid.

Lees ook:

Reageer op artikel:
Bye onzekerheid: 11 tips waardoor je meer van jezelf gaat houden
Sluiten