11 x wat je dacht dat je zou doen als je volwassen was vs. de realiteit

Als kind voelde je je vaak gefrustreerd. Omdat je naar bed moest terwijl je nog helemaal niet wilde, omdat je die inmiddels koud geworden sperziebonen toch nog moest opeten of omdat je je kamer moest opruimen. Je kon niet wachten tot je groot was. Dan zou je alles anders doen.

1. Je dacht dat je iedere avond tot diep in de nacht zou opblijven

In het weekend mocht je vaak wat later naar bed, maar écht laat genoeg werd het in jou ogen nooit. Soms – als er visite was bijvoorbeeld – bleef je muisstil zitten in de hoop dat je ouders vergaten dat jij er ook nog was en naar bed moest. Want je vond het allemaal reuze gezellig en interessant.

Vroeger dacht je dat als je later groot was, je altijd laat naar bed zou gaan. Maar nu wens je iedere ochtend dat je eerder in je heerlijke bed was gaan liggen.

2. Je dacht dat je nooit meer groente zou eten

Je ouders verplichtten je om de sperziebonen, stronken witlof en spruitjes te eten tot alles op was. Wacht maar, dacht je, later ga ik dit nóóit meer eten. Maar nu voel je je toch niet prettig als je een dag (of een paar dagen, oeps) geen groente hebt gehad. Je smult van salades als lunch. En ’s avonds eet je het liefst gegrilde groente. Yumyum.

3. En je dacht dat je wél zoveel mogelijk snoep en ijs zou eten

Hoezo mocht je niet nog een snoepje? En hoezo mocht je geen ijsje omdat jullie straks gingen eten? Over gezondheid en je figuur had je nog geen seconde nagedacht.

4. Je dacht dat je de baas over je leven zou zijn

Maar in werkelijkheid ben je nu helemaal niet de baas over je leven. Want je baas is veertig uur per week de baas over je. En dan is er nog de overheid die belasting van je wil. En als er dan wel een moment is dat je totaal vrij bent – op vakantie bijvoorbeeld – dan is je portemonnee weer een rem op je leven. Nee, écht doen wat je zelf wil, kan eigenlijk bijna nooit.

5. Je dacht dat je onbeperkt computerspelletjes zou spelen

Je mocht van je ouders niet te lang achter de computer of op de Game Boy. En ja vond het maar onzin. Je dacht: later ga ik zo lang achter de computer als ik wil. En ja, eh, dat is eigenlijk een beetje uit de hand gelopen nu. Aangezien je telefoon aan je hand zit vast geplakt en je avonden lang series kijkt op je laptop… Oeps.

6. Je dacht dat je nooit je kamer zou opruimen

Over dat er troep zou ontstaan, had je nog niet te diep nagedacht. Je wist gewoon dat je er een hekel aan had als je ouders zeiden dat je je kamer moest opruimen en dat je dat later nooit meer wilde doen.

Hoewel er ook nog dagen genoeg zijn dat je huis er uitziet als een ontplofte kledingkast en dat je een afwas van een hele week hebt verzameld, ben je niet meer zo allergisch voor opruimen.

Inmiddels heb je ontdekt hoe heerlijk het is om in het weekend je hele huis aan kant te maken. Dat alles schoon en fris is. En als je echt in een volwassenbui bent, koop je zelfs bloemen op de markt. Daar word je dan helemaal gelukkig van.

7. Je dacht dat je je vrije tijd altijd achter de tv zou doorbrengen

Verplicht buitenspelen, in de pauze op school bijvoorbeeld. Soms was het heerlijk, maar soms wilde je gewoon binnen blijven met je vriendinnetjes. Ook je ouders gooiden je vaak genoeg de straat op. Onder het mom dat de buitenlucht goed voor je was. Jij zat liever voor de tv. En hoewel je dat nu ook nog vaak genoeg doet, kun je je niet meer voorstellen dat je niet naar buiten wou. Want hoe heerlijk is het om buiten te zijn? Tegenwoordig duik je bij de eerste zonnestralen het terras op.

8. Je dacht dat je meteen een auto zou kopen als je achttien was

De realiteit is dat je daar helemaal geen geld voor hebt. Of ruimte, als je in een stad woont. En dat je nog maar sporadisch achter het stuur kruipt.

9.Je wilde elke dag op hakken lopen

Want je keek op tegen vrouwen op hun hakken. Als je groot bent, draag je hakken, dacht jij. Dat was pas echt vrouwelijk en dan pas telde je echt mee in de wereld. Jij mocht natuurlijk geen hakken, want je was kind. Logisch.

Inmiddels weet je dat hakken een uitzondering op de regel zijn. Omdat sneakers nou eenmaal veel beter lopen en handiger zijn in het leven. Gelukkig weet je ook dat sneakers óók heel vrouwelijk zijn. Ach, het maakt je niet uit, zolang je je maar goed voelt.

10. Vroeger dacht je dat je nooit meer het kindermenu zou willen

Zo’n speciaal menu in een restaurant, voor kinderen, je vond het maar irritant. Want jij wilde ook een grote mensen gerecht.

Nu wens je soms dat je nog een kindermenu zou kunnen bestellen. Het is immers nooit te veel en het smaakt altijd goed. Helaas zit er een leeftijdslimiet van twaalf jaar op. Met piepstem: ‘Ja, ik zie er heel oud uit voor mijn leeftijd.’

11. Je dacht dat je zangeres zou worden

Of dolfijnentrainer. En stiekem droom je daar nog steeds van.

Vond je dit artikel leuk? Dan wil je misschien ook lezen hoe het is om dolfijnentrainer te zijn: Droombaan: dolfijnentrainster Bernadet zwemt en knuffelt elke dag met dolfijnen

Reageer op artikel:
11 x wat je dacht dat je zou doen als je volwassen was vs. de realiteit
Sluiten