12 fases waar je doorheen gaat als je ’s nachts geterroriseerd wordt door een mug

Je weet het, je bent dom geweest. Je hebt héél even het licht aan gehad terwijl je het raam in je slaapkamer open had. En nu zit je met de gebakken peren. Want je hebt een mug.

1. De mug heeft altijd de slechtste timing ooit

Uren, úren heb je voor je gevoel liggen malen over de dag en over wat je morgen gaat doen. Maar nu val je eindelijk in slaap. Je voelt al hoe de spieren in je lijf zich langzaam ontspannen. Je voelt hoe je hoofd rustig wordt en je gaat meedeinen in een ritme van slaap. Maar dan, dan begint het. Het gezoem.

2. Je wacht tot het over gaat

Je denkt dat de mug misschien nog andere plannen heeft voor de nacht en hoopt dat ‘ie vertrekt naar een ander feestje waar ‘ie bloed kan zuigen. Je blijft doodstil liggen. Misschien kan ‘ie gewoon heel even stil zijn zodat jij in slaap kunt vallen. Je verstopt je helemaal onder de dekens. Maar het is te heet. En hij gaat door.

3. Als je het licht aan doet is ‘ie foetsie

Hoe kan dat nou? Je hoorde hem toch luid en duidelijk. Hij kan niet weg zijn. Je doet alle lichten aan in je kamer en tuurt naar ieder hoekje. Soms zie je iets fladderen, maar vervolgens strijkt hij neer op iets als een gordijn of een stoel en lijkt hij onzichtbaar.

4. Je doet het licht weer uit, want kennelijk is de mug verdwenen

Maar dit is alleen maar een teken dat het hele riedeltje weer van voren af aan begint. Opnieuw, nét op het moment dat je in slaap dreigt te vallen, hoor je het weer: ‘mmmiiiiiiiiiii.

5. Je wordt radeloos

En wanhopig. Waar is dat #[email protected]*&% beest?!

6. Je valt in slaap

Na nog een paar tevergeefse pogingen om de mug op te sporen en te vernietigen, geef je het op. De mug heeft een betere timing – of je bent inmiddels zo afgepeigerd van de zoektocht – en je valt uiteindelijk in slaap. Maar dan, dan word je wakker.

7. Je hebt jeuk

Je wordt wakker. Het is midden in de nacht en je hebt ineens door dat je ongemerkt, in je slaap, aan je arm aan het krabben was. Je arm was boven de dekens en de mug heeft je flink te grazen genomen. Oh, wat een jeuk, wat een jeuk. Je zet kruisjes in de bulten en bijt op je tong om niet te krabben. Want dan wordt het alleen maar erger.

8. En dan begint het gezoem weer

Waarom, wáárom hebben muggen zo’n hoog, irritant zoemgeluid? Dat is toch juist heel dom? Waarom waarschuwen ze hun prooi met hun gezoem? Wat onhandig bedacht van de scheppper of de evolutie of wat dan ook. Of zouden ze zo communiceren met hun soortgenoten? ‘Hier is lekker bloed, jammie, kom ook gezellig.’

9. Je bent in je hoofd half aan het huilen

Je wilt slapen. Je wilt gewoon slapen. Nog maar drie uur tot de wekker gaat. Please mug, laat me met rust, prevel je.

10. Je bent helemaal wakker

Je hebt het licht weer aangedaan en je bent er he-le-maal klaar mee. Die mug gaat nú dood. Je bent klaarwakker. Je zou net zo goed nu aan de dag kunnen beginnen, zoals succesvolle mensen doen. Anna Wintour bijvoorbeeld, van de Amerikaanse Vogue, staat nu waarschijnlijk al op de tennisbaan. Misschien is ze ook wel succesvol geworden doordat muggen haar het leven zuur maakten. Misschien is dit een teken dat jij het ook gaat maken.

11. De volgende dag ben je gesloopt

En dat allemaal door een piepklein beestje dat niet eens écht nut heeft op de aarde. Dat weet je omdat je tijdens je werk stiekem ‘nut van muggen’ hebt gegoogled. Maar, ter verdediging, dat deed je alleen om wakker te blijven.

12. En als je denkt dat het allemaal dan eindelijk voorbij is

De dag is voorbij. De mug is nu een bloedvlek op je witte muur. De vijand is uitgeschakeld. Dan raak je perongeluk je muggebulten aan. En de jeuk is terug. De jeuk is aan. Er is méga jeuk. Zelfs na zijn dood kan de mug je nog terroriseren. Houdt het dan nooit op?!

LEES OOK: OEH! Zoenen helpt om je hooikoorts tegen te gaanHOOIKOORTS

Reageer op artikel:
12 fases waar je doorheen gaat als je ’s nachts geterroriseerd wordt door een mug
Sluiten