Rosa Tettero
Rosa Tettero Life 2 november 2016

12 x waarom zakgeld krijgen awesome was

Zakgeld was toch wel het hoogtepunt van de week of maand. Je stond te springen als je weer een gulden of euro mocht innen en de munt vervolgens in je spaarpot liet vallen (of je geld meteen uitgaf bij de dichtstbijzijnde snoepwinkel). Braaf hield je bij hoeveel je al had gespaard en je was koningin in tellen. Zakgeld krijgen was echt awesome en dit is waarom.

1. Je had je eigen spaarpot

Je zakgeld gooide je altijd braaf in je spaarpot. Een varken dat je kapot kon slaan of eentje van Disney. Je was helemaal baas als je een spaarpot had die automatisch het geld voor je optelde. Scheelde jou weer werk. Je spaarpot was heilig en daar mocht niemand aanzitten. Jouw trots op je slaapkamer.

2. Je leerde sparen

Je ouders drukten je altijd op het hart dat sparen een goed plan was. Want je kunt je geld wel meteen uitgeven, maar dan kwam die ene zeemeermin Barbie er natuurlijk nooit. Je was super teleurgesteld toen je erachter kwam dat je per ongeluk ál je spaargeld had uitgegeven aan een kilo snoep, want nu kon je heel lang geen speelgoed meer kopen. Je leerde geld waarderen en het uit te geven aan iets wat je écht heel graag wilde hebben.

3. Je werd zelfstandig

Doordat je zo goed leerde sparen en leerde hoe je met geld om moest gaan, werd je al snel zelfstandig. Jij kon goed je keuzes maken en je eigen snoep en speelgoed kopen en dat voelde goed. Uit onderzoek is ook gebleken dat kinderen die zakgeld kregen later minder kans hebben op financiële problemen.

4. Je was trots als je zelf iets had gekocht

YES, je had 10 gulden (of euro) gespaard en dat betekende dat je nu die ene My Little Pony van je dromen kon kopen. Met smart stond in de rij van de kassa met je toekomstige aankoop en je portemonneetje met muntjes. Je strooide al je munten over de toonbank en na de transactie kreeg jij je pony mee naar huis. Je voelde je echt on top of the world, niets was beter dan dat het lange wachten beloond werd.

5. Het werd een competitie

Het was echt niet cool als iedereen in de klas meer geld had dan jij. Dat betekende dat je harder moest sparen. Het werd een echte competitie want jij wilde de rijkste zijn. Als je vriendjes en vriendinnetjes meer geld kregen dan jij, dan ging je sowieso eventjes zeuren bij je ouders om dat bedrag een beetje te verhogen.

6. Je leerde tellen als een baas

Bijna elke dag moest je je muntjes weer even tellen. Want hoe veel had je nu ook alweer bij elkaar gesprokkeld? Omdat je zo vaak je geld telde werd je een ster in rekenen en tellen. Een betere oefening dan de rekenles op school.

7. Je mocht zelf bepalen wat je ging kopen

De afspraak was dat je zelf mocht bepalen wat je van je zakgeld ging kopen. Wanneer jij zin had in een zak snoep dan graaide je eens in de spaarpot om te kijken wat je er van kon kopen. Hoefde je nooit meer aan te kloppen bij je ouders. Snoep wanneer jij dat wilde.

8. Je keek er enorm naar uit

Zakgeld krijgen was een hoogtepunt van de week of maand. Het betekende een stapje dichterbij het aanschaffen van speelgoed. Geld was ook magisch mooi, uren kon je staren naar de verschillende munten die je al had verzameld. Dat gevoel van geld krijgen is nooit meer weggegaan. We kijken nog steeds als een stel kleine kinderen uit naar ons loon of studiefinanciering.

9. Je voelde je stoer en rijk

Ook al had je misschien nog niet helemaal het besef dat een zo’n munt niet zo enorm veel was, toch voelde jij je enorm rijk, vooral als je beide handen kon vullen. Machtig mooi vond je het. Veel geld betekende dat je stoer was.

10. Je opende je eigen bankrekening

Wow, op een gegeven moment mocht je je eigen geld op een bankrekening zetten. Hoe mooi was dat? Natuurlijk checkte je even met je ouders welk vet cadeau je bij het openen zou krijgen, want dat vonden we eigenlijk wel heel erg belangrijk.

11. Je kreeg soms mazzeltjes

Soms duurde het sparen zo lang dat je eigenlijk een beetje verdrietig van werd. Je vertelde je hele familie over dat ene dure cadeau voor jezelf dat je al zó lang op het oog had. Met je puppy oogjes wist je daarom opa en oma of je oom en tante wel te raken. Met een beetje geluk kreeg je een extra bijdrage voor je spaarpot en dat was echt geweldig.

12. Je hoefde er niets voor te doen

Misschien wel het mooiste aan zakgeld is dat je er helemaal niets voor hoefde te doen. Oké, lief zijn. Dat dan weer wel.

Nog meer nostalgie:
Deze posters had jij vroeger sowieso op je slaapkamer hangen

Reageer op artikel:
12 x waarom zakgeld krijgen awesome was
Sluiten