Laura Lammertse
Laura Lammertse Nieuws 18 apr 2017

Deze 13 Reasons Why theorie over Alex is wat je bezighoudt sinds de laatste aflevering

Het is dé serie waar heel de wereld over praat en dé serie die jij in één ruk hebt uitgekeken. Waar het misschien allemaal een beetje tam begon, begon jij ook steeds meer gefrustreerd te raken en was de allerlaatste aflevering een heftig en emotioneel einde. Maar wat is er in vredesnaam gebeurt met Alex en waarom horen we hier niet meer over? Dit is dé theorie die jou bezig gaat houden rondom Alex Scandell en wat er met hem gebeurt.

Er zijn meerdere cliffhangers en open eindes bij de serie 13 Reasons Why, maar de grootste blijft toch wel die van Alex Scandall. Terwijl je focuste op het einde van Hannah en de laatste tapes, vooral die van Clay, komt er tussendoor dat Alex zichzelf door z’n hoofd heeft geschoten en dat hij in kritieke toestand naar het ziekenhuis is gebracht. Hoe heeft dit kunnen gebeuren en is het zelfgemaakte beslissing, of is er iemand anders schuldig? Pas op: mega spoiler alert.

De theorie

De theorie die onder de fans rondgaat is namelijk dat Liberty High’s student fotograaf, ofwel de stalker, Tyler Alex zou hebben neergeschoten en het op een zelfmoord heeft doen lijken. Dit komt, omdat er te zien is dat Tyler een kleine verzameling aan vuurwapens op zijn kamer heeft en deze vakkundig wegstopt voor zijn ouders. En hij wordt natuurlijk door alle karakters buitengesloten, want hoewel hij op de tapes staat, wordt hij niet geaccepteerd door de groep.

Daarnaast: Tyler zou Tyler niet zijn als hij niet van iedereen foto’s had gemaakt en laat hij nou net in de laatste aflevering de foto van Alex van zijn waslijn vol foto’s halen.

Of toch niet?!

Maar klopt dit wel, of is het juist Tyler die iedereen behálve Alex iets aan wil doen? Het is namelijk Alex die Tyler uit de klauwen van Monty weet te halen, op het moment dat Monty weer eens last heeft van zijn alter ego. En daarnaast is het Alex die het meeste last heeft van het feit dat Hannah deze tapes heeft opgenomen en is hij de enige, naast Clay obviously, die haar de eer wil bewijzen die ze verdient.

Een mega boodschap

Maar als je goed nadenkt zijn we er eigenlijk met z’n allen ingetrapt. Een andere theorie kan namelijk ook zijn dat het wél zelf Alex is geweest. En dat je door de afleveringen heen allerlei hints ziet over de voorbereidingen op Alex’ z’n zelfmoord. Naast dat hij het meest depressief is van de groep, heeft Alex ook behoorlijke mood swings die bijvoorbeeld tot uiting komen als hij in een opwelling met Monty begint te vechten op de parkeerplaats. Daarnaast speelt hij met zijn leven en die van anderen als hij weigert langzamer te gaan rijden.

Als deze je wel waren opgevallen, dan misschien de laatste en meest onopvallende waarschuwing van zelfmoord niet: hij ruimt zijn kamer op. Het is namelijk bewezen dat mensen die een zelfmoord aan het plannen zijn als één van de laatste dingen hun kamer opruimen. Zo ook Hannah.

Terwijl jij aan het letten was op alle tapes, is dit wellicht de grootste boodschap van de serie zelf. Ze laten namelijk real time zien hoe iemand zelfmoordgevoelens aan het ontwikkelen is en hoe je dit kan herkennen. Duimen dat er een seizoen twee komt en dat Alex het overleeft.

Lees ook: Thank god: Er komt een seizoen 2 van Riverdale

Reageer op artikel:
Deze 13 Reasons Why theorie over Alex is wat je bezighoudt sinds de laatste aflevering
Sluiten