Renée
Renée | LinkedIn Nieuws 29 mei 2018

Ophef alom: Door deze heftige scène kan 13 Reasons Why teruggetrokken worden

13 Reasons Why is om veel reden een goede serie. Het is heftig op sommige momenten, jazeker. Maar het feit dat ze meerdere taboes doorbreken is iets wat we nog niet eerder hebben gezien. Wat je ook niet eerder hebt gezien is een verkrachtingsscène zoals die in het tweede seizoen. Juist daarom staat het programma enorm onder druk...

Sinds het seizoen op Netflix staat haalt 13 Reasons Why headline na headline. En niet op een positieve manier… Maar nu lijkt het echt te ver te gaan voor veel kijkers én hun ouders. Mede door de verkrachtingsscène wil de Amerikaanse Parents Television Council (PTC) dat Netflix de serie terugtrekt.

Verkrachtingsscène 13 Reasons Why

Het eerste seizoen was op veel momenten verschrikkelijk moeilijk om naar te kijken. Daar kunnen jij en je besties ongetwijfeld over meepraten. Het tweede seizoen is volgens PTC in ieder geval nóg heftiger. Zo heftig dat ze niets liever willen dat 13 Reasons Why niet meer te zien is.

‘Het tweede seizoen is nog erger dan we verwachtten’, luidt het statement. ‘Eén van de schokkendste momenten in de serie is wanneer een groep jongens een tiener anaal verkrachten met een bezemsteel. Daarna wil deze jongen wraak nemen door schietend de school in te lopen.’

Ophef

Tieners waarmee het niet goed gaat zouden door de serie alleen maar wanhopiger worden. ‘We hadden graag 13 redenen voor hoop en verlossing willen zien, na de zelfmoord van het hoofdpersonage in het vorige seizoen’, zegt de voorzitter van PTC.

Met andere woorden: de serie is volgens PTC schadelijk voor tieners en kinderen. Heb je nog niets van het tweede seizoen gezien? Deze trailer geeft je al een goed beeld van wat je kunt verwachten.

Reactie

De vraag is nu of Netflix iets met deze uitspraken gaat doen. Bedenker van de serie Brian Yorkey: ‘We snappen dat sommige scènes moeilijk zijn om naar te kijken, maar Netflix heeft genoeg maatregelen getroffen voor mensen die kijken en hulp zoeken.’ Dit wordt ongetwijfeld vervolgd.

Denk jij aan zelfmoord of ken je iemand waarmee het niet goed gaat? Neem dan contact op met Stichting 113 Zelfmoordpreventie. Het telefoonnummer is 0900-0113.

Reageer op artikel:
Ophef alom: Door deze heftige scène kan 13 Reasons Why teruggetrokken worden
Sluiten