Iris Hoekstra
Iris Hoekstra Life 13 aug 2016

16 redenen waarom het geweldig is om een oudere zus te hebben

Ben je opgegroeid met een oudere zus? Mazzelaar. Een grote zus hebben is namelijk geweldig. Het is een soort twee voor de prijs van één: een vriendin én een zus. Ze sleept je overal mee naartoe en wil je van alles leren. Ze heeft alles al uitgeprobeerd én kan je waardevolle adviezen geven.

Dit herken je vast wel. Je komt thuis en het eerste wat je vraagt is ‘is (zus) ook thuis?’. Waarom je dit doet? Geen idee. Want als blikken konden doden was je zus er al lang niet meer geweest. Waarschijnlijk ben je toch super gehecht aan haar en wil je, zonder dat je het denkt te willen, al je verhalen aan haar kwijt.

Je kunt je geen leven voorstellen zonder je zus. En wij leggen je nog eens uit waarom.

1. Ze is je maatje voor altijd

Al vanaf jonge leeftijd was je zus daar. En man wat hebben jullie een avonturen beleefd. Van fantasierijke speelmiddagen in het speeltuintje tot het maken van ‘soep’ in de achtertuin. En nog steeds doen jullie van alles samen. Je weet zeker dat ze nooit ‘nee’ zal zeggen als je met haar wat leuks wil doen. En ook als je alleen maar op de bank wilt chillen. ‘Welke film zullen we kijken?’.

2. Je kunt haar alles vragen

Geen vraag is te gek. Wat je aa moet trekken, hoe je een tampon gebruikt, alles kun je vragen aan je zus. Vooral vragen die eigenlijk té gênant zijn om met je moeder te bespreken, vraag je aan je zus. Misschien dat ze even gek opkijkt, maar ze zal je helpen. Dat weet je zeker.

3. Je weet zeker dat ruzies maar van korte duur zijn

Zelfs als de derde wereldoorlog lijkt te zijn aangebroken. Jullie moeder wordt er gek van. Het ene moment kan je haar wel killen en het andere moment gaan jullie gezellig samen de stad in.

4. Ze is er voor je

Eigenlijk heeft dit alles te maken met puntje twee. Als je met een probleem zit of gewoon even iets van je hart wilt, is ze er voor je. Ze zal samen met je proberen het probleem op te lossen of gewoon je verhaal aanhoren en haar mening geven. Ook al wil je die niet altijd horen.

5. Ze wil je van alles leren

Hoe irritant het soms ook is. Je zus heeft veel dingen al meegemaakt of geleerd en dit wil ze dan ook maar al te graag laten zien. Bedenk wel, ze bedoelt het goed. Ook al hangt ze soms de wijsneus uit. Ze ziet jou als een soort tweede kans. Alles wat zij de eerste keer fout heeft gedaan, kan ze nu met jou goed doen.

6. Bij haar kan je helemaal jezelf zijn

Een net-uit-bedlook of van top tot teen in zwerver outfit. Bij je zus kan je helemaal jezelf zijn. Zij weet namelijk dat je van het een op andere moment kan shinen als een superster. Daarnaast kun je ook alles zeggen wat je wilt. Ze zal het niet zo letterlijk nemen. Je zus weet namelijk precies hoe je écht in elkaar steekt.

7. Ze heeft dezelfde vijanden

Heb je ruzie met een klasgenoot? Dan heeft je zus ook ruzie. Met haar. Ze zal in ieder geval niet poeslief tegen haar doen. Zij weet misschien niet precies wat je hebt uitgespookt, maar ze zal altijd aan jouw kant staan.

8. Op familie tripjes was je nooit alleen

Denk aan vakanties, familiedagen en ritjes naar de Ikea. Je zus was er altijd om je partner in crime te zijn. Samen vermaakten jullie je prima. Zelfs op de saaiste locaties. Denk aan eindeloze playback sessies op de achterbank en samen taart eten op verjaardagen.

9. Ze zal altijd eerlijk tegen je zijn

Je zus weet dat je niet van haar af komt. Én dat je haar mening serieus neemt. Daarom zal ze altijd eerlijk tegen je zijn. Misschien dat het ook wel iets te maken heeft met het feit dat ze ‘de zus van..’ is. En ook daarom zal ze je nooit voor aap laten lopen.

10. Ze kan je raad geven

Als je ergens over twijfelt of op het punt staat een belangrijke beslissing te maken, kun je bij je zus terecht. Misschien belicht zij een andere kant van het verhaal of maakt ze de beslissing juist makkelijker. Het is altijd fijn om een second opinion te hebben. Zeker van iemand die je door en door kent en weet wat er speelt.

11. Ze zal het altijd voor je opnemen

Ook als je iets fout hebt gedaan. Je zus zal er voor zorgen dat jij je niet slechter gaat voelen dan je je al voelt. Want dat doet haar ook pijn. Zelfs als ze ruzie heeft met haar beste vriendin. Over jou. Gelukkig komt dat weinig voor. Maar je weet dat als het gebeurt, ze jouw kant zal kiezen.

12. Ze doneert haar (oude) kleren aan jou

Kleren die ze niet meer past of gewoon miskopen. Ze doneert ze aan jou. En dat vind jij he-le-maal niet erg. Heb je toch nog dat shirtje wat je nooit mocht lenen. En als ze dan met hangende pootjes terugkomt omdat ze dat ene shirtje toch wilt dragen, kan jij er alleen maar om lachen. Dat gebeurt namelijk altijd.

13. Je kan haar belachelijk maken zonder dat ze het erg vindt

Met mate dan. Heeft ze een grappige lach? Jij doet het na. Het liefst ook nog samen met je moeder. Zegt ze iets op een onnozele manier? Dan blijf jij het nog jaren herhalen. En eigenlijk kan ze er wel om lachen. Zij weet namelijk ook wel dat ze af en toe klinkklare onzin uitkraamt.

14. Ze maakte alles makkelijker

Denk aan discussies met je ouders. Je zus heeft er bijvoorbeeld alles aan gedaan om uiteindelijk op zichzelf te gaan wonen. En je ouders hebben het haar niet makkelijk gemaakt. Toch hield zij haar poot stijf. En daar ben jij haar dankbaar voor. Want door die discussies gaat het voor jou een stuk makkelijker worden.

15. Af en toe is ze knettergek

Net als jijzelf eigenlijk. En dat maakt haar extra leuk. Je kan samen met haar als een idioot door de kamer dansen en verschillende accenten opzetten. Ze maakt je aan het lachen en dat is misschien wel het leukste aan haar. Al op filmpjes van vroeger is te zien dat jij door je zus helemaal in een deuk kan liggen.

16. Je zit voor de rest van je leven aan haar vast

En dat is geweldig. Waarom? Zie puntjes één tot en met vijftien hierboven.

Meer lezen over zusjes? Zie dan ook: Zusjes opgelet! Deze 19 dingen kan je alleen met elkaar doen

Reageer op artikel:
16 redenen waarom het geweldig is om een oudere zus te hebben
Sluiten