4 x de beste tips om van onderhuidse puistjes af te komen

Iedereen heeft ze weleens. Van die irritante onderhuidse bultjes die je onmogelijk uit kunt knijpen. Hier vind je de beste tips en tricks om er vanaf te komen.

Onderhuidse puistjes zijn de meest vervelende puistjes die er zijn. Maar wat zijn het nou eigenlijk? De term ‘onderhuids’zegt eigenlijk al genoeg. De puistjes kunnen niet naar boven komen maar blijven diep verscholen in je huid zitten. Omdat er vaak veel druk op staat voelt het op zijn zachtst gezegd niet prettig en behoorlijk branderig.

Wanneer je getroffen bent door zo’n monsterlijk groot ding is er één gouden regel: Ga nooit, maar dan ook nooit knijpen. Hoewel een onderhuids puistje wel weken kan blijven zitten moet je toch proberen om er vanaf te blijven. Je duwt de ontsteking namelijk steeds verder de huid in waardoor je het genezingsproces vertraagd en zelfs het risico loopt om nieuwe ontstekingen te veroorzaken.

Wanneer je er nog op tijd bij bent en je voelt er eentje opkomen, volg dan onderstaande tips op waarmee je de schade kan beperken.

Verwijder de vijand

Het eerste wat je moet doen is de ellendeling uit zijn schuilplaats krijgen. De beste manier om dit te doen is met een kleimasker. Zo zorg je ervoor dat al het pus naar de oppervlakte komt wat het uitknijpen straks makkelijker maakt.

Gebruik een masker met houtskool

Niks helpt beter je huid te zuiveren dan houtskool. Houtskool kan alle slechte dingen namelijk uit je huid ‘trekken’, en kan 100 tot 200 keer het eigen gewicht aan onzuiverheden absorberen. Zorg dus dat je een masker vindt waarin houtskool is verwerkt, en gebruik dit afgewisseld met je zuiverende kleimasker.

Ga over tot het uitknijpen

Let op: Uitknijpen mag pas als het puistje er klaar voor is. Wanneer alles goed is gegaan met je maskertjes zitten het pus en alle andere onsmakelijkheden nu aan de oppervlakte van je huid. Daar heeft het dan een ‘kopje’ gevormd. Duw zachtjes met twee vingers aan weerszijden van het puistje totdat deze ‘popt’. Twee verdere tips: Gebruik onder geen beding je nagels, en als het na een paar seconden nog niet is gelukt geef het dan op. Het puistje was er dan nog niet klaar voor.

Ruim de onsmakelijkheden grondig op

Is het uitknijpen gelukt? Gefeliciteerd, dan ben je goed op weg om een zuivere huid te krijgen. Nog maar een paar kleine handelingen. Veeg de pus die uit het puistje kwam weg met een wattenstaafje. Dep daarna voorzichtig een anti-bacterieel middel op de krater om verdere infecties te voorkomen. Breng daarna een kalmerende crème aan die ervoor zorgt dat de roodheid minder wordt.

En dat was het, missie geslaagd als het goed is!

Reageer op artikel:
4 x de beste tips om van onderhuidse puistjes af te komen
Sluiten