4 x verrassende dingen die je ogen vertellen over je gezondheid

Je ogen zijn de spiegels van je ziel. Dit bekende gezegde hebben we allemaal wel eens gehoord: of het nu bij oma op de bank was, of van die slechte versierder tijdens het uitgaan. Wat blijkt? Die mooie ogen vertellen je ook dingen over je lichaam. Door je ogen goed in de gaten te houden, blijf je altijd op de hoogte van je gezondheid. One look a day, keeps the doctor away. 

Stress

Wanneer je last hebt van aanhoudende emotionele stress, heb je een vergrote kans op blaren aan de binnenkant van je oog. Experts zeggen dat dat fenomeen vroeger vooral bij mannen voorkwam, maar nu ook steeds meer bij vrouwen. Het is een teken dat stress de overhand aan het nemen is. Heb je moeite met focussen wanneer je bijvoorbeeld een boek leest, dan is het tijd om langs een optometrist te gaan. Zij kunnen je helpen door medicijnen te geven, maar houd in je achterhoofd dat de symptomen waarschijnlijk te maken hebben met je stressvolle lifestyle.

Hoge bloeddruk

Op jonge leeftijd wordt je bloeddruk nog niet zo in de gaten gehouden door de dokter als wanneer je ouder bent. Maar je kunt het soms wel aan je zicht merken. Zo kunnen er bijvoorbeeld wat vlekjes ontstaan voor je beeld.

Computervisie syndroom

Als je genoeg tijd doorbrengt achter je computer of laptop, ben je er waarschijnlijk van overtuigd dat het computervisie syndroom echt bestaat. Je krijgt droge, geïrriteerde ogen en uren achter de computer doorbrengen kan ook de oorzaak zijn van bijziendheid. Experts zeggen dat steeds meer mensen rond de 20 jaar problemen hebben met focussen en vermoeidheid ervaren in hun ogen.

Diabetes

Lekkende bloedvaten kunnen op diabetes of pre-diabetes wijzen. Omdat diabetes uiteindelijk je zicht kan beschadigen, is het belangrijk de symptomen vroeg op te merken en aan te pakken.

Reageer op artikel:
4 x verrassende dingen die je ogen vertellen over je gezondheid
Sluiten