Joke-Jiers Botma
Joke-Jiers Botma Love 24 okt 2015

5 onderschatte anticonceptiemiddelen die écht heel fijn kunnen zijn

Misschien slik jij al tien jaar de pil. Ooit begonnen tegen je menstruatiekrampen en uiteindelijk natuurlijk ook om niet ongewenst zwanger te raken. Je slikt het elke dag en denkt er waarschijnlijk helemaal niet na over andere vormen van anticonceptie. Uiteraard geen ramp, maar zeker de moeite waard om je eens te verdiepen in wat de anticonceptiewereld ons nog meer biedt.

Langzaam maar zeker vindt er een verschuiving plaats wat betreft anticonceptie. Bijna zeven van de tien vrouwen tussen de 18 en 45 jaar gebruikte in 2008 een voorbehoedmiddel. Van deze vrouwen slikte 40 procent de pil. In 1998 was dat nog bijna 50 procent. We kunnen daarom concludeerden dat vrouwen tegenwoordig iets vaker voor een andere vorm van anticonceptie kiezen. Maar ook nog steeds heel veel vrouwen kiezen voor de pil terwijl er zoveel andere mogelijkheden zijn. We lichten daarom een aantal favorietjes uit:

1. De condoom

De golden oldie die spijtig genoeg niet door veel mensen wordt gebruikt. Soms kan het aanvoelen als ‘een dingetje’ om een condoom te pakken op moment suprême. Bovendien leven we allemaal in de tijd waarin bijna elke vrouw wel een vorm van anticonceptie gebruikt dat de condoom nooit zijn kans krijgt om te shinen. Toch is de condoom ideaal voor de vrijgezelle vrouw en de énige anticonceptie die je beschermt tegen SOA’s.

2. De Nuvaring

De Nuvaring geeft dezelfde hormonen af als de pil, alleen hoef je er de hele maand niet aan te denken. Je brengt ‘m in en haalt ‘m eruit in je stopweek. Het inbrengen van de ring is vergelijkbaar met het inbrengen van een tampon. Eenmaal geplaatst vormt de ring zich volgens de contouren van de vaginale wand. De ring is gemaakt van zacht, flexibel materiaal. Het is trouwens en fabeltje dat de nuvaring per se uit moet tijdens de seks. Als het goed is voel je ‘m namelijk niet.

3. De prikpil

De prikpil hoef je slechts één keer in de twaalf weken te halen. Je moet uiteraard niet bang zijn voor naalden maar dat prikje zorgt er wel mooi voor dat je twaalf weken helemaal los kan gaan zonder zwanger te raken. Belangrijk om te weten is dat de prikpil geen stopweek heeft. Dit betekent dat je zelf geen invloed kunt uitoefenen op de timing van je menstruatie omdat je deze niet kunt overslaan, verschuiven of uitstellen. Máár de kans is wel groot dat je veel minder ongesteld wordt of dat je menstruatie zelfs uitblijft. En dat vinden we allemaal fijn niet waar?

4. Het anticonceptiestaafje

Het staafje zit onzichtbaar in je bovenarm en is zo ontworpen dat deze continu een lage hormoondosis afgeeft aan je lichaam. Dit is een geleidelijke hormoonafgifte zonder dagelijkse pieken en dalen. Je bent drie jaar beschermd tegen zwangerschap en het plaatsen duurt maar 30 seconden. Perfect voor dames die nogal vergeetachtig zijn.

5. Het spiraaltje

Er bestaan twee verschillende soorten spiraaltjes: de koperspiraal en de Mirena spiraal. De koperspiraal bevat geen hormonen waardoor men zegt dat het ‘gezonder’ is voor je lichaam. Het nadeel is dat je menstruatie wel heftiger wordt. Het Mirena spiraaltje bevat wel hormonen maar zorgt er ook voor dat je bijna of helemaal niet meer ongesteld wordt. Het spiraaltje kan tot vijf jaar zorgeloos blijven zitten.

Doe jij ook wel eens dingen in bed wat achteraf toch niet zo handig was?

#1 Orgasme faken. Écht niet nodig, jij verdient ook je plezier. Benieuwd naar de rest? Klik dan op de foto:

Reageer op artikel:
5 onderschatte anticonceptiemiddelen die écht heel fijn kunnen zijn
Sluiten