Joke-Jiers Botma
Joke-Jiers Botma Love 20 nov 2015

5 redenen waarom je band met je broer en/of zus steeds beter wordt

Opgroeien met je broer of zus maakt je tot de persoon die je vandaag bent. Hij of zij was je allereerste vriend(in) maar óók je eerste vijand. Vroeger wenste je misschien stiekem dat je enig kind was, maar tegenwoordig besef je je hoe on-geloof-lijk dierbaar ze je zijn.

De relatie die je met je broer of zus hebt is anders dan alle andere relaties. Je kan ze soms wel vervloeken maar jullie liefde is onvoorwaardelijk. Een liefde die je voor niemand anders zo voelt als voor hem of haar. En om het allemaal nóg mooier te maken, jullie band wordt alleen maar sterker naarmate jullie ouder worden:

1. ‘Klikken’ is verleden tijd, vertrouwen is jullie key-word

Vroeger als je broer of zus iets deed waarvan je wist dat je ouders het niet oké zouden vinden, voelde jij je de allermachtigste. En zo stout als je als klein kind was vertelde je je ouders dat je zus een koekje had gestolen. Andersom gebeurde het natuurlijk ook wel eens.

Maar tegenwoordig beschermen jullie elkaar juist. Je zal nooit meer je broer of zus ‘verraden’ bij je ouders als hij of zij iets heeft gedaan wat misschien niet helemaal door de beugel kan. Maar ook over serieuzere zaken zoals relaties vertrouwen jullie elkaar 100% en is de belofte om iets geheim te houden niet eens nodig. Jullie weten van elkaar dat jullie vertrouwen van zo’n hoog level is dat niemand, maar dan ook niemand daar aan kan tippen.

2. Jullie leeftijdsverschil doet er niet meer toe

Vroeger was een paar jaar een heleboel. Je zus was misschien acht en jij vijf, of andersom. Maar tegenwoordig maken die jaren totaal niet meer uit. Jullie zijn, naarmate de tijd is verstreken, steeds hechter geworden. Uiteraard blijft de oudste altijd de oudste, en de jongste de jongste. Maar jullie hebben niet meer het gevoel dat jullie in een andere fase zitten in jullie leven. Dit maakt jullie naarmate jullie ouder worden hechter en hechter. Je hoeft namelijk nooit meer te denken dat je broertje het niet zal begrijpen, of dat je zus je nog steeds als een kleine opdonder ziet.

3. Vroeger wilden jullie álles apart doen, tegenwoordig doen jullie veel samen

Vroeger mocht je broer écht niet met je mee uit, want dan ging hij hoe dan ook vervelend doen. Bovendien mocht hij het echt niet weten van je nieuwe vlam. En je vond het ook niet ‘stoer’ als je je familieleden mee de kroeg in nam. Maar tegenwoordig is jullie vriendengroep zelfs een beetje in elkaar verweven. Alleen maar reuze gezellig om samen uit te gaan en andere dingen samen te doen. Als je nu een avondje in de stad bent dan bel je direct je sibling op om te vragen waar hij of zij in hemelsnaam uithangt en dat hij of zij maar snel daar naartoe moet komen waar jij bent.

4. Competitie heeft plaats gemaakt voor support

Och, wat konden jullie een competitie onderling hebben. Want jij was natuurlijk véél beter in touwtjespringen dan je zusje en dat wreef je er maar al te graag in. Maar tegenwoordig maakt het eigenlijk helemaal niet uit wie waar beter in is. Het is zelfs zo dat je alleen maar hartstikke trots bent op je familielid dat hij of zij successen behaalt in wat dan ook. En jullie vullen elkaar aan.

5. Jullie gesprekken krijgen steeds meer diepgang

Als kinderen spraken jullie uiteraard ook met elkaar, maar het ging voornamelijk over ‘kinderzaken’ zoals jullie superheld, nieuwste aanwinst uit de speelgoedwinkel of welk spel jullie in de speeltuin gingen doen. Tegenwoordig zijn jullie beide volwassen geworden en hebben jullie gesprekken met veel meer diepgang. Jullie kunnen de dingen bespreken die voor jullie belangrijk zijn. De gesprekken gaan verder dan small talk en je leert elkaar steeds beter kennen. Hoe meer jullie met elkaar praten hoe hechter jullie zullen worden.

LEES MEER: Geef je zus een knuffel! Zussen maken je gelukkiger én socialer

Reageer op artikel:
5 redenen waarom je band met je broer en/of zus steeds beter wordt
Sluiten