Lotte Nijborg
Lotte Nijborg Love 22 jun 2015

5 wetenschappelijke redenen waarom maandag niet onze favoriete dag is

Je had je zo op het weekend verheugd. Eindelijk uitslapen, uitgebreid ontbijten en stappen met je vrienden. Alleen voor je het weet.. BAM, is het weer maandag en moet je weer vroeg uit bed. Blegh.

De maandag is voor vele een verschrikkelijke dag die verboden mag worden. Maar waarom eigenlijk?..Dit zijn de vijf wetenschappelijke redenen waarom maandag nou net iets minder leuk is.

1. Slaapritme

Wij hebben een lichaamsklok, onze geest is daar aan verbonden. Dit merk je vooral als de zomer of wintertijd ingaat. Zo kan een uurtje eerder of een uurtje later, erg veel verschil maken. Echter raakt je lichaam hier helemaal door in de war. Maar dit doen wij niet alleen als de zomer of wintertijd in gaat. Nee, eigenlijk doen wij zoiets elke week.

Wij krijgen namelijk gedurende de week weinig slaap binnen. Dit maak je vervolgens weer goed in het weekend. Alleen het grote nadeel hierva is dat het vervolgens verdomd moeilijk is om op de maandag normaal uit bed te komen. Terwijl je juist dacht dat je helemaal uitgerust was. Maar dit komt doordat je lichaamsklok helemaal in de war is geraakt van de twee afgelopen dagen.

2. Plotselinge verandering

Wetenschappers hebben bij mensen ontdekt dat de gevoelens van stress of depressie op maandagen weinig verschillen met dinsdagen, woensdag of donderdagen. Alleen op de vrijdag zijn mensen minder gestrest omdat ze dan al gefocust zijn op het weekend. Kortom, alle werkdagen worden als gelijken beschouwt. Maar als je mensen vraagt wat zij de minst leuke dag vinden in de week, dan zullen ze vaak ‘de maandag’ antwoorden.

Dit komt omdat er een grote emotionele verandering plaatsvindt als we van de zondag naar de maandag gaan. De zondag wordt gezien als een mooie, relaxte dag. En maandag staat voor werk en stress.

3. Socialize

Een vrij bijzondere reden waarom we geen fan zijn van de maandag stamt af van onze dagen als ‘holbewoners’. Mensen zijn namelijk sociale beesten, en om ons gelukkig te voelen is het belangrijk dat we onszelf comfortabel voelen in een ‘stam’ (een groep). Echter zorgt het weekend voor een afwezigheid in je ‘stam’. In dit geval je collega’s.

Wetenschappers geven aan dat twee dagen missen fataal kunnen zijn voor je rol in de groep. Daardoor moét je op de maandag haast wel socializen met je collega’s. Als je stil in een hoekje gaat zitten zul je de maandag nóg erger vinden omdat je geen connectie meer kunt vinden met je collega’s. Er ligt een behoorlijke druk op, die je op andere dagen in de week minder zult ervaren.

4. Je bent minder gezond

Wetenschappers hebben ontdekt dat de meeste mensen op maandagen ongezonder zijn. Dit komt doordat ze in het weekend lekker los zijn gegaan. Wijntjes hier, wijntjes daar. Een uitgebreid diner met veel toetjes. Hierdoor zit je ook gelijk minder lekker in je vel. De maandag is trouwens ook de dag dat de meeste hartziektes plaatsvinden. Shockerend he?

Daarnaast is de maandag ook de dag dat veel mensen weer beginnen met hun dieet of stoppen met roken. Mensen doen dit graag op de eerste dag van de week. Dit zijn uiteraard positieve veranderingen, maar ze zijn alleen niet leuk om te doen.

5. Je vindt je baan/opleiding niet leuk

Verbazingwekkend zijn er heel veel mensen die hun baan of opleiding drie keer niets vinden. Dit draagt bij wat psychiaters en carrière coaches de ‘Blue Monday’ noemen. Je gevoelens van angst of depressie op zondagavond voordat je werkweek weer begint leidt vaak tot onproductieve maandagen en geen zin om de week te beginnen.

Reageer op artikel:
5 wetenschappelijke redenen waarom maandag niet onze favoriete dag is
Sluiten