Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Gezondheid 18 jan 2021
Leestijd: 3 minuten

Blue Monday: 5 wetenschappelijke redenen waarom maandag niet onze favoriete dag is

Je keek de hele week al uit naar het weekend. Eindelijk uitslapen, uitgebreid ontbijten en de hele dag niksen. Heerlijk, alleen voor je het weet is het weer maandag en moet je weer vroeg opstaan. Jup, vandaag is zo’n dan. En da’s nog niet alles, het is ook nog eens Blue Monday.

Een dag die voor vele overgeslagen mag worden. Maar waarom is dat eigenlijk?

Blue Monday: waarom deze dag zo verschrikkelijk is

Alle maandagen zijn over het algemeen minder leuk dan de rest van de week, met Blue Monday als kerst op de taart. Nou, we hebben nieuws voor je: er zijn vijf wetenschappelijke redenen waarom de maandag nou net iets minder leuk is dan de rest van de week.

1. Slaapritme

We weten allemaal wel dat onze lichaamsklok in de war raakt zodra je bijvoorbeeld van de zomer- naar de wintertijd gaan. Een uurtje eerder of later kan ontzettend veel verschil maken, je lichaam lijkt wel helemaal in de war. Wist je wel dat iets soortgelijks gebeurt in het weekend?

Je herkent het vast wel: in het weekend slaap je langer dan gedurende de (werk)week. Niet gek dus, dat het op maandag moeilijk is om uit bed te komen. Je lichaam is in de war geraakt van de twee dagen weekend.

Psst, wist je trouwens dat zoutlampjes kunnen helpen bij een goede nachtritme? Dit zijn de zes mooiste lampjes! 

2. Plotselinge verandering

Wetenschappelijke gezien verschillen alle dagen niet zo met elkaar. Op de dagen maandag tot en met donderdag zijn de gevoelens van stress of depressie gelijk, op vrijdag iets minder omdat mensen dan al bezig zijn met het weekend. Toch zal iedereen zeggen dat maandag de minst leuke dag van de week is.

Dat heeft alles te maken met de grote emotionele verandering die plaatsvindt als we van zondag naar maandag gaan. Zondag staat voor relaxen en maandag staat voor werk en stress.

3. Socializen

Fun fact: waarom we geen fan zijn van maandagen, stamt af van onze dagen als ‘holbewoners’ Mensen zijn namelijk sociale beesten, en om ons gelukkig te voelen is het belangrijk dat we onszelf comfortabel voelen in een een groep.

In het weekend ben je natuurlijk niet in de contact met je collega’s, waardoor je afwezigheid van die groep voelt. Op maandag is het dus extra belangrijk om weer te socializen met je collega’s. Sterker nog, op maandag voel je die druk erger dan de andere werkdagen.

Minder healthy

Op maandag ben je ongezonder dan de rest van de week. Echt, dat hebben wetenschappers ontdekt. En eigenlijk ook niet heel gek: in het weekend ga je natuurlijk eerder los met wijntjes en een uitgebreid diner.

5. Je hebt het niet naar je zin

Verbazingwekkend zijn er heel veel mensen die hun baan of opleiding drie keer niets vinden. Dit draagt bij wat psychiaters en carrière coaches de ‘Blue Monday’ noemen. Je gevoelens van angst of depressie op zondagavond voordat je werkweek weer begint leidt vaak tot onproductieve maandagen en geen zin om de week te beginnen.