Emma Toussain
Emma Toussain Love & Seks 29 nov 2022
Leestijd: 5 minuten

6 belangrijke lessen over seks die iedereen moet leren

Of je er net aan begint of dat je al jaren ervaring hebt: seks is voor iedereen anders. Het moet leuk en opwindend zijn, maar dit is lang niet altijd het geval. Helemaal in het begin is het nog wat onwennig.. want wat is ‘normaal’? Je zult je vast wel eens onzeker voelen en no worries.. dat overkomt iedereen. Gelukkig wordt er tegenwoordig al veel meer gepraat over seks en kunnen we kijken naar series zoals Sex Education, waarin ze taboes proberen te verbreken.

Deze 5 belangrijke lessen over seks moet iedereen leren

Als jonge vrouw (of man!) kan het soms best lastig zijn om te bedenken wat jij graag wil en wat en wat niet. Ook kan je je erg onzeker voelen.. Over je ervaring of misschien wel over hoe je eruit ziet. Dat is natuurlijk hartstikke zonde, want niemand is perfect en iedereen is anders. Als je ouder wordt leer je steeds meer, en hopelijk ga je dan ook inzien dat het alleen uitmaakt wat je zelf prettig vindt. Maak je vooral niet druk om andermans mening.

Veel jongeren zijn dan ook niet tevreden met de seksuele voorlichting die ze krijgen op school. Series als Sex Education op Netflix proberen dan ook taboes te doorbreken door topics te bespreken die je normaal misschien niet zo snel zou aankaarten. Daarom is dit voor veel jonge jongens en meiden prettig om naar te kijken. Daarnaast wordt het ook met veel humor gebracht.

Welke belangrijke lessen over seks moet jij leren?

1. Niet alle vagina’s zien er hetzelfde uit

In de serie Sex Education twijfelt het karakter Aimee Gibbs enorm over haar looks down there. Dat is heel normaal voor jonge meiden, omdat je eigenlijk geen idee hebt hoe je vagina eruit ‘hoort’ te zien. Maar wees gerust: iedereen is anders. En dan bedoelen we letterlijk iedereen. Het kan zijn dat je op internet plaatjes ziet van ‘de perfecte vagina’, maar dat heeft bijna niemand. En wat is perfect? Dat is voor iedereen ook weer anders.

2. Heel veel dingen hebben effect op je libido

Soms wordt er gedacht dat jonge mensen een enorm hoog libido hebben en dat ze als konijntjes op elkaar springen. Toch zijn er heel veel dingen die effect kunnen hebben op je libido, óók als je jong bent. Denk bijvoorbeeld aan somberheid (thanks lockdown), depressie, rouw, de anticonceptiepil, stress of angstgevoelens. Bij de meeste mensen schommelt het libido een beetje. De ene periode heb je meer zin in seks en soms heb je er ook geen behoefte aan, dus je hoeft je niet meteen zorgen te maken. Ook rouw is een deel van het leven en zorgt ervoor dat je wel andere dingen aan je hoofd hebt. Rouw hoeft niet alleen maar te maken te hebben met dood, ook het verlies van een huisdier, een vriendschap of een relatie uit zich in rouw en kan dus van invloed zijn.

5 dingen waarvan je niet wist dat ze een negatief effect op je libido hebben

3. Het hebben van een fetish komt vaak voor en is heel normaal

Een fetish wordt vaak een beetje weggelachen. Ben je erg into voeten? Rollenspel? Of aliens, net zoals Lily in Sex Education? Dan vinden mensen dat vaak ‘gek’. Je hoeft je nergens voor te schamen, want iedereen heeft fantasieën en wensen. Het enige wat jij hoeft te doen is zorgen dat je iemand vindt die net zo van deze fetish houdt als jij, of zoek iemand die er voor open staat.

4. Er bestaat medicatie ter preventie van HIV

HIV of humaan-immunodeficiëntievirus is een snel muterend retrovirus dat verantwoordelijk is voor de ziekte aids. HIV wordt vooral overgedragen door onbeschermde seks. Het risico is hoger bij anale dan bij vaginale seks. Het virus zit in sperma, vaginale afscheiding, bloed en moedermelk. Goed om te weten is dat er medicatie bestaat ter preventie van dit virus. Deze medicatie heet PrEP en zorgt bij HIV-negatieve mensen dat de kans op het virus verkleind wordt. Veel manneleijke homoseksuele jongeren zouden baat kunnen hebben bij het nemen van zo’n medicijn.

Disclaimer: de redacteuren van Beautify hebben geen medische achtergrond. Wil je meer informatie over HIV, het medicijn of over hoe je jezelf het beste kunt beschermen? Neem dan altijd contact op met je huisarts.

5. Mensen met een handicap ervaren seks op veel verschillende manieren

Misschien ken jij wel iemand met een handicap of heb jij zelf een handicap en vraag jij je af op welke manieren andere mensen (met handicap) seks hebben. Het goede nieuws is: er zijn heel veel manieren! Seks is onderdeel van intimiteit en mensen met een handicap kunnen het lastig vinden om zichzelf kwetsbaar op te stellen. Doe je dit? Dan heb je je einddoel eigenlijk al bereikt. Ook gaat het vaak niet alleen om penetratie maar zijn er genoeg andere handelingen die voor opwinding kunnen zorgen. Denk bijvoorbeeld aan orale seks, dirty talk, strelen etc.

6. Vrouwen hebben net zo veel ‘recht’ op plezier als mannen

Dat klaarkomen over het algemeen lastiger is voor vrouwen dan voor mannen is al jaren een bekend feit. Vrouwen hebben vaak meer voorspel (opwarming) nodig dan mannen en dit is dan ook heel erg belangrijk. Seks gaat niet alleen maar om penetratie en klaarkomen. Het ‘spel’ eromheen is net zo belangrijk. Heb jij het gevoel dat seks gaat om het klaarkomen van de man? Think again. Mocht jij tijdens de seks de opwinding verliezen mag én kan je altijd aangeven dat je wil stoppen. Ook mag de man net zo veel moeite doen om jou te laten klaarkomen. Stopt hij nadat hij klaar is? Trek ‘m dan maar terug. Jullie zijn met z’n tweeën he?!

He bah – dit zijn 6 mogelijke oorzaken van een slechte adem