6 feitjes die je wilt weten over de donkere huid

Laten we eerlijk zijn: wat weten we nu precies over de verschillen tussen een lichte en donkere huid? De huid is anders, en dat gaat verder dan alleen de kleur. Naast meer pigment zijn er nog andere dingen waar je rekening mee moet houden.

Als je huidverzorging gaat shoppen dan is het zaak om je huid te kennen. Ook als je zelf geen donkere huid hebt, is het goed om je er in te verdiepen. Er gaan namelijk genoeg fabeltjes rond en er is relatief weinig over te lezen. Tijd voor verandering dus.

Alles wat je moet weten over de donkere huid

Om te weten hoe de verschillende huidskleuren anders zijn, is het belangrijk hoe de kleur precies werkt. De donkere huid bevat meer pigment, ook wel melanine genoemd. Dit wordt aangemaakt in de melanocyten. De donkere en lichte huid hebben er even veel van. Wel heeft de donkere huid meer en grotere melanosomen: een speciaal onderdeel van de cellen waar de donkere stof wordt aangemaakt.

Feit 1. Vergeet je huid niet in te smeren

Pigment beschermt de huid tegen UV-straling, daarom ben je met een donkere huid van nature beter beschermd tegen de zon. Dat betekent overigens niet dat je kunt stoppen met smeren. Nog steeds is het super belangrijk. De donkere huid heeft een natuurlijke beschermingsfactor van ongeveer 13,4, terwijl de lichte huid een SPF van ongeveer 3,4 heeft.

Feit 2. Ook de donkere huid kan huidkanker krijgen

Vaak wordt gedacht dat het niet zo is, maar helaas. Iedereen kan huidkanker krijgen. De kans is weliswaar kleiner, maar het wordt vaak ook pas later ontdekt. Verkleuringen vallen namelijk minder op. We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: welke huid je ook hebt, zonbescherming is essentieel.

Feit 3. De donkere huid is gevoeliger voor hyperpigmentatie

De pigmentcellen van de donkere huid zijn actiever. Er bestaan verschillende soorten melanine en de donkere huid heeft de donkerste variant. De vorm en plaats van de pigmenten zijn anders dan bij de lichte huid en zijn ook groter. Hierdoor reageren ze sneller en zie je sneller een soort verkleuringen als gevolg van een trauma of ontsteking bijvoorbeeld.

Feit 4. Ontstekingen en poriën stimuleren het pigment

Trauma’s zoals ontstekingen bij acne stimuleren het pigment. Als je namelijk een onderhuidse ontsteking hebt dan wordt je huid rood en krijg je bijvoorbeeld bultjes. Dit zorgt ervoor dat je pigment ook wordt geactiveerd en er dus huidverkleuringen kunnen achterlaten. Ook kunnen verstopte poriën donkere vlekjes achter laten, terwijl deze in principe geen ontsteking hebben. Uit onderzoek blijkt dus dat dat alleen bij een donkerdere huid voorkomt.

Feit 5. De donkere huid is gevoeliger voor acné

Deze huid heeft over het algemeen grotere poriën dan een lichte huid. Dit zorgt ervoor dat er meer talg wordt afgescheiden en de huid dus over het algemeen ook vetter is. Ook is er een hogere concentratie van schimmels en bacteriën aanwezig, zoals de P.acnes bacterie. Deze kunnen ervoor zorgen dat je huid gevoeliger is voor acne. Normale puistjes komen overigens niet vaker voor.

Feit 6. De donkere huid veroudert minder snel

Waarschijnlijk heb je wel eens gehoord dat een vettere huid minder snel verouderingstekenen vertoont. Hoe droger de huid, hoe sneller deze verslapt namelijk. De donkere huid is niet alleen vaak vetter, maar bevat ook meer fibroblasten. Dit zijn de cellen die verantwoordelijk zijn voor de aanmaak van collageen. Héél chill dus. Daarnaast is de binding tussen deze huidcellen sterker, waardoor de huid beter beschermd is tegen wrijving.

Lees ook:

Reageer op artikel:
6 feitjes die je wilt weten over de donkere huid
Sluiten