Yasmine Esser
Yasmine Esser Love 4 okt 2015

6 films uit de jaren 90 die je schaamteloos mag blijven kijken

De scrunchie en opvallende lipliner hoeven we nooit meer te zien. Maar verder houden we van de nineties. Naveltruitjes, tattoo kettingen, de Spice Girls. Ja, ja, ja. Van films uit het laatste decennium van de vorige eeuw krijgen we ook geen genoeg. En guess what, dat hoeft ook niet. Want het waren eigenlijk super goede kaskrakers. Van deze zes films mag je de videoband zonder gêne afstoffen.

1. Pretty woman

Daar zwijmelen we 25 jaar na het verschijnen van de film nog steeds bij weg. Zucht. Liepen we allemaal maar zo’n rijke, romantische zakenman tegen het lijf. Trouwens, het is juist hartstikke geëmancipeerd om van deze film te houden. Want wist je dat Julia Roberts Richard Gere heeft overgehaald om mee te spelen? Ze palmde hem in met een post-it.

2. There’s something about Mary

De beroemdste scène: ‘Is that… Is that hairgel?’ wanneer Mary, gespeeld door Cameron Diaz, Ted ophaalt voor een date. Hij kon de opwinding niet meer aan en hielp zichzelf een handje. Maar – o nee – zij smeert het nietsvermoedend in haar boblijn. Toen vond je dat shocking. Seksgrappen in films waren in de jaren negentig nog niet echt gebruikelijk.

3. The Lion King

Snik, dat was het zieligste moment uit je jeugd: toen Mufasa dood ging en Simba vluchtte, omdat hij dacht dat het zijn schuld was. En eigenlijk is het nog steeds tranen met tuiten. Geeft niets hoor, dat je nog regelmatig de Disney klassieker aanzet. Eigenlijk heel cultureel verantwoord, want de filmmakers zouden zijn geïnspireerd door Shakespeares Hamlet. Dat gaat namelijk ook over een koning die wordt vermoord door zijn broer.

4. The Blair Witch Project

Wat hebben we hard gegild. Want waar was Josh? De slechte beeldkwaliteit maakte het allemaal nog enger. We verborgen ons hoofd in onze trui van de spanning. Het leek ook zo echt. Maanden voor de première van the Blair Witch Project verschenen namelijk nieuwsberichten op internet over de heks en verdwenen filmstudenten. Alleen hun camera’s werden gevonden. Juist, tegenwoordig noemen we dit een hoax.

5. Pulp fiction

Het schijnt een meesterwerk te zijn, de film van Quentin Tarantino. Verhalenlijnen die door elkaar lopen was nieuw voor die tijd. Maar zelfs na drie keer kijken, blijft de film een raadsel. Oké, de dialoog over Nederlanders die patat verzuipen in mayonaise is pijnlijk herkenbaar. Laten we nog een poging wagen dan.

6. Titanic

I’m the king of the world.’ We krijgen nooit genoeg van de passie tussen Kate en Leo. Gelukkig is er een reden om de film – met de grootste box-office opbrengst uit de geschiedenis – nóg een paar keer te kijken. Er zitten nogal wat schoonheidsfoutjes in de meest romantische film allertijden namelijk. Een moedervlek die ineens aan de andere kant van het gezicht van Kate zit bijvoorbeeld. Zet de popcorn maar klaar.

Er zijn ook dingen die je niet mist uit de jaren negentig

Deze beautytrends uit de nineties komen hopelijk nooit meer terug. Klik op de foto om te lezen of je je ook schuldig maakte aan deze make-up faux pas.

Reageer op artikel:
6 films uit de jaren 90 die je schaamteloos mag blijven kijken
Sluiten