Lotte Nijborg
Lotte Nijborg Love 11 jul 2015

6 manieren om verder te gaan na het verbreken van een heftige liefde

Het gebeurt bijna iedereen wel eens. Je bent aan het daten met een persoon, jullie krijgen een relatie en daarna plotseling.. draait je hele leven om hem/haar. Maar wat gebeurt er als het uit is tussen jullie? Hoe ga je verder? En hoe kun je volledig herstellen van die intense liefde?

Onderzoekers hebben aangetoond dat je hersenen hetzelfde reageren op verliefdheid-gevoelens als hoe ze reageren op drugs. Heftig he? Maar terwijl de wetenschap je gedrag verdedigd boeit het je vrienden, familie, carrière waarschijnlijk een stuk minder. Maar niet getreurd, het is nooit te laat. Jij bepaalt namelijk hoe je verder gaat.

1. Leid jezelf af

Misschien accepteer je het nog niet, maar tijd heelt (bijna) alles. Het kost veel werk om jezelf af te leiden van een heftige liefde. Maar dit is een belangrijke stap. Misschien wel dé belangrijkste. Maak tijd voor nieuwe projecten, ga naar de sportschool, of naar de bioscoop met je vriendinnen, lees een boek.

2. Stop alle communicatie tussen jullie

Je hield op een punt in je leven extreem veel van die persoon. Maar het helpt niet als je contact blijft onderhouden. Soms is het beter om hem te blokkeren op je telefoon. Dan weet je tenminste echt dat hij geen contact kan zoeken. Verwijder oude berichten, verwijder hem van social media. De waarheid is, als je een deur openhoudt voor berichtjes dan sta je (on)bewust ook open voor weer stomme spelletjes.

3. Confronteer jezelf ermee

Oke, you’ve loved and you’ve lost. Ergens tijdens de reis ben je jezelf verloren. Nu ben je alleen en ben je misschien onwijs verdrietig. Ontspan even. Onthoud dat dit geen zelf-haat-feestje is. Dit is het moment dat je weer jezelf terug gaat vinden. Wees trots. Want je hebt onwijs veel geleerd en je bent sterker dan ooit. Zet alles even op een rijtje. Wie heb je verwaarloosd? Welke kansen heb je laten schieten? Pak ze opnieuw.

4. Maak het goed met de mensen die om je geven

Nu je jezelf ermee hebt confronteert, heb je wat duidelijkheid voor jezelf hoe je dit het best kan aanpakken. Je weet nu dat je fout zat, dus probeer het goed te maken. Je zult trots zijn op jezelf, ongeacht de uitkomst.

5. Wees dankbaar

Het is misschien moeilijk om hier mee te beginnen. Maar het is de exacte tijd om je dankbaarheid te laten zien. Maak een lijstje van alle dingen in jouw leven waar je dankbaar voor bent. Want er is namelijk altijd wel iets waar je blij mee bent in je leven. Dit is een manier om positief te zijn en uiteindelijk je hele leven weer terug te krijgen.

6. Voel je nooit stom omdat je van iemand hebt gehouden

Je kan je stom voelen voor alle schade die je je leven hebt aangedaan. Maar dat is nergens voor nodig. Want voel je nooit stom omdat je van iemand hebt gehouden. Je hebt al genoeg dingen gedaan in je relatie waar je je stom over kunt voelen, maar je hebt van iemand gehouden en dat is juist iets heel moois. Die persoon is alleen niet goed voor je en er is geen toekomst voor jullie twee. Het doet pijn. Maar je hebt liefde gevoeld op een ‘level’ die maar weinig mensen weten te bereiken. En niet getreurd, er is meer liefde voor jou in het vooruitzicht. Maar.. een ander soort liefde, een gezonde liefde.

Want liefde verdient jou.

Reageer op artikel:
6 manieren om verder te gaan na het verbreken van een heftige liefde
Sluiten