Yasmine Esser
Yasmine Esser Life 11 jan 2016

6 x dingen die we allemaal voelen zonder dat je weet dat er een woord voor is

Pierce Nahigyan, hoofdredacteur van Planetexperts.com verzamelde onvertaalbare woorden in verschillende talen, die staan voor gevoelens die we allemaal hebben. Wij kozen de beste uit. Zeg nou zelf, dit heb je ook wel eens ervaren toch?

1.L’esprit de l’escalier

Deze Franse uitdrukking betekent letterlijk ‘de geest van de trap’ en het staat voor een gevoel wat we állemaal kennen. Namelijk dat je altijd pas als het al te laat is bedenkt wat je eigenlijk had willen zeggen. Dat kan in allerlei soort situaties. Misschien bedenk je nu hoe je de aandacht van die leuke man had kunnen trekken, of wat je voor gevatte opmerking had kunnen maken tegen je collega.

2. Boketto

Het lijkt een beetje op dagdromen, maar dit Japanse woord betekent nét wat anders. Het is meer voor je uit staren, zonder dat je aan iets speciaals denkt. Soms staat je een tijdje voor jezelf uit zonder dat je het door hebt. Wees gerust, je bent niet de enige.

3. Cafuné

Ken je dat gevoel dat je een vriendin gewoon even wilt aaien? Of dat je met je hand door je lovers haar gaat? Het staat voor een gevoel van liefde, tederheid en affectie, maar het is meer. Het is een intens verlangen en het is ook rustgevend. In het Nederlands is er geen woord voor dit speciale gevoel. In het Portugees noemen ze het cafuné.

4. Dépaysement

Misschien is ontheemd nog wel de beste vertaling voor dit Franse woord. Het staat voor een melancholisch gevoel als je in een stad of land bent waar je het gevoel hebt dat je niet thuishoort. Je kleding lijkt er net niet te passen. Je ziet alleen onbekende gezichten. Het is treurig en hoopvol tegelijkertijd.

5. Kummerspeck

Als je van eten houdt is dit jouw woord. Letterlijk vertaald betekent het ‘verdriet bacon’, maar het Duitse woord staat eigenlijk voor emotie-eten. Ben je verdrietig? Dan eet je. Ben je blij? Je viert het met eten? Uiteindelijk zul je aankomen, helaas. Kummerspeck staat voor deze extra kilo’s.

6. Mamihlapinatapai

In de taal Tagalog. Dit is de blik die twee mensen elkaar geven als ze tot elkaar aangetrokken zijn, maar geen van beide de eerste move maakt. Pf, dit woord beschrijft je hele middelbare schoolperiode. Gelukkig heb je hier tegenwoordig bijna geen last meer van.

LEES OOK: Waarom het zo geweldig is als jouw lover een husky guy is

Reageer op artikel:
6 x dingen die we allemaal voelen zonder dat je weet dat er een woord voor is
Sluiten