6 x ingrediënten in skincare die je het beste kunt vermijden

Ingrediëntenlijsten van skincare en cosmetica producten zijn altijd lastig te ontcijferen. Omdat alle producten uitvoerig getest worden ga je er misschien van uit dat ze daarom geen kwaad kunnen.  Toch is het handig om dit lijstje met ingrediënten even door te nemen, vooral wanneer je een gevoelige huid hebt.

1. Triclosan

Dit ingrediënt is een bacterie-doder en wordt vaak gebruikt in acne producten en in andere anti-bateriële producten zoals deodorants, cleansers, en tandpasta’s. Maar ook in lippenstiften is het terug te vinden. Waarom je op moet passen voor dit ingrediënt is omdat het kan leiden tot een verminderde werking van de lever en de schildklier. Ook kan het ervoor zorgen dat het niet alleen de slechte bacteriën doodt, maar ook de goede die het lichaam juist beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf.

2. Siloxanen (siliconen)

Wees op je hoede voor ingrediënten die eindigen op -siloxaan of – methicon. Dit wordt vaak gebruikt in producten om je huid zacht te maken en te hydrateren. Hoewel het heel fijn klinkt, worden dezelfde siliconen gebruikt in borstimplantaten, poetsmiddelen en om producten waterafstotend te maken. De vraag die je kunt stellen is of je dat dan op je gezicht wil smeren? Daarbij zijn de siliconen ook nog eens heel milieuonvriendelijk.

3. Synthetisch parfum

Hoewel het natuurlijk erg prettig is als je dagcrème of serum fijn ruikt, is de werking die het op je huid kan hebben minder prettig. Synthetisch parfum kan namelijk irriterend werken op je huid, leiden tot astma en allergieën en wordt zelfs gelinkt aan kanker. Een synthetische eau de parfum kan wel tot honderden verschillende synthetische geurstoffen bevatten, en de makers ervan zijn niet verplicht te vermelden welke er gebruikt zijn.

4. Parabenen

Er is geen hard bewijs dat parabenen slecht voor je zijn. Ze worden dan ook in bijna alle cosmetische producten gebruikt als conserveringsmiddel. De laatste tijd worden parabenen in verband gebracht met borstkanker. Wanneer het lichaam veel in contact zou komen met parabenen zou de kans op borstkanker toenemen. Ook zou het de vruchtbaarheid aan kunnen tasten. Aangezien er nog niks bewezen is hoef je parabenen niet te mijden, maar wil je het zekere voor het onzekere nemen dan zijn er steeds meer producten te koop zonder parabenen.

5. Formaldehyde releasers

Dit zijn conserveringsmiddelen die formaldehyde afgeven. Sommige mensen zijn hier allergisch voor wat leidt tot eczeem. Maar ook wanneer je er niet allergisch voor bent is het aan te raden om op te passen met dit ingrediënt. Check de verpakkingen in welke mate het verwerkt is in het product. Nagellak mag 5 procent formaldehyde bevatten, 0,1 procent voor cosmetica die door de huid wordt opgenomen (foundations, dagcrèmes etc.), en 0,2 procent voor cosmetica die niet door de huid wordt opgenomen.

6. Natriumlaurylsulfaat (SLS)

SLS is één van de meest huid-irriterende reinigingsmiddelen die in skincare gebruikt wordt. Het wordt vaak gebruikt als schuimmiddel in badschuim, douchegel, cleansers, scheercrèmes en shampoos. In kleine hoeveelheden is het gebruik van SLS ok voor je huid, maar wanneer je de producten voor een langere tijd gebruikt kan het op den duur voor irritatie aan de huid en/of ogen zorgen.

Reageer op artikel:
6 x ingrediënten in skincare die je het beste kunt vermijden
Sluiten