Op vakantie? Dan hebben we hier een SOS bij zomerse huidkwaaltjes

De zomer is één en al genieten. We kijken eindeloos uit naar die warme maanden waarin we eindelijk op vakantie gaan. Maar voordat je meteen met je bleke billen op een bedje rolt, is het goed om na te gaan wat de gevolgen kunnen zijn van de zon op je huid. De zon kan je huid namelijk op meerdere manieren ruïneren en het is goed om je daar van te voren bewust van te zijn. En mocht het al te laat zijn, dan bieden we ook meteen de oplossingen:

1. Verbranden

Verbranden is natuurlijk de absolute nummer één killer voor je huid in de zomer. Je bent vergeten (goed) te smeren en hebt een rode, kriebelige huid overgehouden aan je dagje strand.

Zo verhelp je het: Neem zo snel mogelijk een paracetamol wanneer je door hebt dat je verbrand bent. Dit zorgt er namelijk voor dat de roodheid, zwelling en pijn afneemt. Drink vervolgens zoveel mogelijk water en smeer je goed in met een aftersun met aloë vera. Dit plantje brengt namelijk de temperatuur van je huid naar beneden. En eh, blijf uit de zon totdat je huid weer geheeld is.

2. Blaren

Blaren ontstaan sneller wanneer je leuke zomerschoentjes combineert met hoge temperaturen. Bijzonder ongemakkelijk en vooral erg pijnlijk. En dan?

De oplossing: Trek een dikke sok aan en wurm je in je schoen. Zet vervolgens de föhn op de hiel en verwarm de schoen. Zo rekt je schoen iets uit zonder dat je daar de blaren voor hebt moeten oplopen. Is het al te laat? Breng dan een dikke pleister aan over de blaar en probeer er af te blijven. Een open blaar kan namelijk leiden tot infectie.

3. Bruine vlekjes en sproeten

Sproetjes zijn leuk, maar eigenlijk het product van zonneschade. En als je dat ineens nagaat, zijn ze toch stukken minder schattig. Hoe voorkom je de zonneschade?

Met behulp van..: Het dragen van SPF 30. Minimaal. Smeer jezelf om de twee uur in om huidschade te voorkomen. Draag zo vaak mogelijk een hoed of pet wanneer je veel in de zon bent rond het middaguur. Tussen twaalf en drie is de zon op z’n sterkst en kun je je huid er beter niet direct aan blootstellen.

Is de schade al aanwezig? Probeer dan dark spot correctors om het effect enigszins terug te draaien. Wat dacht je bijvoorbeeld van LaRoche Posay’s Mela-D Pigment Control Concentrated Dark Spot Correcting Serum?

4. Acne

Soms heeft de zon een positief effect op acne en laat het alles als sneeuw voor de zon verdwijnen, maar in andere gevallen krijg je juist extra irritaties en onlogische puistjes van al het zonlicht. Daarbij kunnen verschillende vormen van zonnebrand ervoor zorgen dat je poriën verstoppen wat natuurlijk ook niet helpt met je acne in de hand houden.

Zo ga je er mee om: Kies een zonnebrand die speciaal is ontworpen voor de acnegevoelige huid. Probeer bijvoorbeeld eens de zonnebrand van Neutrogena: Clearface Break Out Free Liquid Lotion Sunblock.

5. Uitslag van de hitte

Warme temperaturen (die je niet gewend bent) kunnen zorgen voor diverse vormen van uitslag. Vaak ontstaat uitslag omdat de poriën verstopt raken door al het zweet, de zonnebrand en andere ellende. Zo’n uitslag kun je herkennen aan kleine blaartjes die eruit zien als kleine zweetdruppeltjes. Ook kan de zon juist een rode en geïrriteerde huid achterlaten.

Zo voorkom je het: Zorg dat je je huid regelmatig scrubt tijdens je vakantie. Heb je de uitslag al te pakken? Smeer je geïrriteerde huid dan in met hydrocortison crème om de roodheid te laten afnemen.

6. Gespatte adertjes

Je huid teveel bloodstellen aan schadelijke UV straling kan er voor zorgen dat adertjes onderhuids knappen. En ja, dat gebeurt ook wanneer je jong bent.

Zo laat je ze verdwijnen:
Neem, wanneer je merkt dat er adertjes beginnen te verschijnen, vitamine B3 in. Vitamine B3 versterkt namelijk de aderwanden. Overleg dit wel altijd eerst met je huisarts. Smeer vervolgens je huid goed in met zonnebrand en verberg ze zonodig met een beetje concealer. Ook kun je ze thuis weg laten laseren.

7. Berloque Dermatitis

Deze rare allergie speelt op wanneer je een zuur zoals limoensap op je huid krijgt. Het sap en de zon zorgen samen voor een chemische reactie waardoor het een bruine plek op de huid kan achterlaten, inclusief jeuk en een branderig gevoel. Best vervelend wanneer je cocktails aan het maken bent. Dit kan overigens ook gebeuren met het dragen van parfum.

Voorkomen? Door simpelweg je handen goed te wassen nadat je met limoenen, citroenen en parfum aan de haal bent geweest. Spuit dus ook geen parfum direct op de huid wanneer je op vakantie bent, maar doe het liever in je haren of borstel.

Reageer op artikel:
Op vakantie? Dan hebben we hier een SOS bij zomerse huidkwaaltjes
Sluiten