7 x veroorzakers van pluizig haar

Pluizig haar is een veel voorkomend probleem. Mocht je dus weer eens druk in de weer zijn met het temmen van je pluizige haar; weet dat je niet alleen bent. Soms is het winsterse weer de boosdoener en kun je er weinig tegen doen, maar er zijn veel andere oorzaken van pluizig haar die je wel kunt beïnvloeden. Check snel de tips om je haar zo zacht en glad mogelijk te maken.

1. Je douche ritueel.

Voor een meer hanteerbaar kapsel kun je lange en hete douches het best vermijden. Door het hete water worden je lokken ontdaan van de natuurlijke oliën die het bezit. En die natuurlijke oliën zorgen ervoor dat je haar zacht en glad aanvoelt, in plaats van pluizig. Was daarom, indien je last hebt van pluis, je haar het liefst met lauwwarm water.

2. Je haar niet kammen voor het wassen.

Niet veel vrouwen borstelen hun haar voordat ze onder de douche stappen. Het borstelen van je haar voordat je het wast heeft als voordeel dat de natuurlijke oliën gelijkmatig over je haar worden verdeeld, en dit geeft je haar een beschermingslaagje voordat je je haar gaat wassen. Borstel je haren het liefst met een borstel van nylon haar gecombineerd met varkenshaar.

3. Teveel shampoo gebruiken.

Was je haar maximaal twee tot drie keer per week met shampoo. Wanneer je vaker shampoo gebruikt, droogt dit je haar uit waardoor het pluizig wordt. Let ook op de pH-waarde van de shampoo. Een te hoge of lage pH-waarde kan leiden tot het afbreken van je haar. Ga dus op zoek naar een pH-neutrale shampoo.

4. Je borstel.

Het ligt aan je haartype welke borstel je het beste kunt gebruiken. Een metaalionen borstel is bijvoorbeeld ideaal om pluis tegen te gaan in fijn, gekruld haar, maar weer absoluut niet geschikt voor fijn, glad haar. Afro-Amerikaans haar is juist weer goed door te kammen met een plastic kam met wijde tanden, en moet je absoluut niet met een metalen kam doorkammen. Kijk dus goed naar je haartype voordat je een borstel of kam aanschaft.

5. Je föhn.

Wanneer je vaak last hebt van pluizig en statisch haar, investeer dan in een goede föhn met een ion-functie. De ionen hebben een negatieve lading, en neutraliseren zo de positief geladen deeltjes in statisch haar. Droog je haar ook altijd op lage temperatuur en gebruik een diffuser zodat je haar niet uitdroogt.

6. Het gebrek aan vocht in je haar.

Pluizig haar komt vocht tekort. Hydraterende conditioners of leave-in treatments helpen het vocht aan te vullen waardoor je haar minder droog en pluizig wordt. Arganolie (of een andere olie die goed wordt opgenomen door je haar) helpt ook de conditie van je haar te verbeteren, plus het gaat klitten in je haar tegen. Verder is het heel belangrijk om elke zes tot acht weken de puntjes van je haar te laten knippen, zodat de uiteinden niet droog (en dus pluizig) worden.

7. Je stijltang.

Extreme hitte beschadigt je haar, en zorgt voor pluizige puntjes. Te heet föhnen is al slecht voor je haar, laat staan wat voor schade je stijltang je haar toebrengt. Gebruik de stijltang daarom met mate.

Reageer op artikel:
7 x veroorzakers van pluizig haar
Sluiten