Yasmine Esser
Yasmine Esser Life 3 mei 2016

7 x wat iedereen herkent die een beetje smetvrees heeft

Heel veel dingen vind je gewoon vies. Boodschappenkarretjes en trapleuningen bijvoorbeeld. Jij houdt je huis en jezelf liever spic en span. De geur van schoonmaakmiddel: heerlijk. Houd je van schoon, schoon, schoon en is poetsen je tweede naam? Misschien heb je een beetje last van smetvrees. Dan herken je deze dingen sowieso.

1. Met het openbaar vervoer gaan is een ware struggle

Vooral als je bijvoorbeeld in de tram moet staan. Want je wilt die vieze paal écht niet vastgrijpen. Als je denkt aan alle mensen die zich voor jou aan die paal hebben vastgegrepen, aan wat voor smerige handen zij hebben en wat ze allemaal met hun handen hebben gedaan, dan word je spontaan misselijk. Je valt nog liever om, dan dat je je ergens aan vast houdt.

2. Handen wassen is een hele happening

Je doet het meerdere keren per dag. Niet alleen nadat je naar de wc bent geweest of voor of tijdens het koken. Maar ook als je thuiskomt na een lange dag, als je boodschappen hebt gedaan, als je geld hebt vastgepakt. Je voelt je gewoon vies en wilt van het gevoel af. Het is een drang diep in je, een gevoel dat je je handen móet wassen.

3. Ook het huis schoonmaken is een heus ritueel

Je begint standaard in hetzelfde hoekje, om dan een rondje te maken door je huis. Alles altijd in dezelfde volgorde. En je hebt voor ieder oppervlakte een speciaal soort schoonmaakmiddel.

4. Desinfecterende handgel zit áltijd in je tas

Daar zorg je wel voor. Voor je van huis gaat check je steevast of ‘ie wel in je tas zit. En zodra je flesje bijna op is, zorg je dat je er nog één op voorraad hebt. Want je wilt natuurlijk altijd je handen kunnen ontdoen van bacteriën.

5. Je kunt gelukkig worden als de wasverzachter in de aanbieding is

Mmm, het ruikt zo heerlijk als je was schoon is. Je voelt hoe alles heerlijk zacht is. En als je dan alles netjes in de kast hebt gestopt, kun je met een tevreden gevoel gaan zitten. Of aan je volgende schoonmaakklus beginnen.

6. Met je vinger kijk je hoe vies het is in een ander huis

Ja, dat is best wel een clichés, hoe jij met je vinger checkt hoe stoffig het is als je bij iemand thuis bent. Maar het is ook een prima indicatie voor hoe schoon die persoon is. Verder wil je natuurlijk niets aanraken hè.

7. Een openbaar toilet is voor jou een regelrechte nachtmerrie

Je houdt je plas zo lang mogelijk op. En als je dan echt, echt, écht moet, dan het liefst bij een toilet met zo’n poortje waar je een kortingsbon krijgt. Niet om de korting, maar omdat die het meest hygiënisch ogen. Maar hoe schoon het er ook uit ziet, je zult altijd de bril helemaal beplakken met wc-papier. En zelfs dan zal je nooit of te nimmer je billen laten rusten.

LEES OOK: Waarom vrouwen die met een knuffel slapen de allerliefste vriendinnen zijn

Reageer op artikel:
7 x wat iedereen herkent die een beetje smetvrees heeft
Sluiten