Lianne Görtz
Lianne Görtz Nieuws 13 sep 2017

9 dingen die je geleerd hebt van je jongere zusje

Als oudere zus ben jij vaak degene die je jongere zusje het een en ander geleerd heeft. Of het nu om wiskundehuiswerk ging, het verwerken van haar eerste break-up of door simpelweg te vertellen hoe je lasagne maakt. Maar jij hebt ook dingen van je kleine zusje geleerd.

1. Om een leider te zijn

Misschien had je het nooit zo in de gaten, maar je jongere zusje heeft je een soort leider gemaakt. Op sommige gebieden ben of was je een gids voor haar, omdat je met datgene natuurlijk al ervaring hebt. Ze zal ook altijd naar je luisteren als je over iets vertelt wat zij nog nooit meegemaakt heeft.

2. Om beschermend te zijn

Als je een jonger zusje hebt, ontwikkel je je vanzelf als een beschermer. Vooral als je een zusje hebt dat heel wat jaartjes jonger is, zul je haar niet zomaar uit het oog verliezen wanneer je met haar op pad gaat. Maar ook als ze al wat ouder is en met een (in jouw ogen) verkeerde jongen thuiskomt, zul je er waarschijnlijk alles aan doen om haar van gedachten te veranderen.

3. Om de beste versie van jezelf te zijn

Als oudere zus wil je graag het goede voorbeeld geven aan je jongere zusje. Ze kijkt naar je op, waardoor je steeds de beste versie van jezelf wil zijn. Immers, je wil dat zij ook de beste versie van haarzelf is.

4. Om blij te zijn voor een ander

Als je zelf je diploma haalt, spring je natuurlijk een gat in de lucht. Haalt je zusje haar diploma, ben je op de een of andere manier nóg enthousiaster. Je weet hoe hard ze ervoor gewerkt heeft en hoe het voelt om eindelijk dat papiertje in ontvangst te mogen nemen.

5. Om te onderhandelen met je ouders

Moest jij op je zestiende nog stipt om twaalf uur thuis zijn na een avondje stappen, mocht je zusje misschien wel één of twee uurtjes langer feesten. Hoe doet ze dat toch? Je jongere zusje weet hoe ze het beste kan onderhandelen met jullie ouders om een ideale deal te maken. Dat neemt natuurlijk niet weg dat je als oudere zus voor veel dingen de weg vrijgemaakt hebt.

6. Om je minder druk te maken

Je ouders hebben hoogstwaarschijnlijk de meeste tijd en energie gestoken in het opvoeden van het oudste kind. Wat werkt wel en wat werkt niet? Bij het jongste kind waren ze al heel wat ervaring rijker en maakten ze zich minder druk. Dit heeft je jongste zusje van ze overgenomen, waardoor ze eigenlijk een heel chill persoon is. Zij is dan ook dé persoon die je zal leren om nul f*cks te geven.

7. Om te delen

Met een jonger zusje in huis zijn je kleren niet meer alleen van jezelf, maar ook een beetje van haar. Ook het speelgoed dat je vroeger kreeg, kwam veelvuldig in handen van je jongere zusje. Je beseft het misschien niet meteen, maar daardoor heb je geleerd dat het goed is om dingen met elkaar te delen. Andersom geldt natuurlijk ook dat jij wel eens haar kleren mag lenen.

8. Om geduldig te zijn

Toen jij alles allang wist, was je zusje nog lerende. Op een heleboel vlakken. Ook zijn er discussies geweest in huis waar jij het jaren geleden al met je ouders over gehad hebt. Het was niet altijd leuk om het weer aan te horen, maar je bent er wel geduldiger van geworden.

9. Om niet op te geven

Naast je ouders, is er altijd minstens één persoon in de hele wereld die in je blijft geloven. En dat is je jongere zusje. Op de momenten dat je denkt dat het niet meer lukt of dat je ergens mee wilt stoppen, zal zij je altijd steunen en dat laatste duwtje in de rug geven.

Kortom, dankzij je zusje ben jij een beter persoon geworden. En daar ben je haar ontzettend dankbaar voor.

Dit is voor alle zusjes onder ons vast ook herkenbaar: Zusjesdingen: Dit maak je alleen mee als je met zussen bent opgegroeid

Reageer op artikel:
9 dingen die je geleerd hebt van je jongere zusje
Sluiten