Lotte Nijborg
Lotte Nijborg Life 17 okt 2017

Aan alle mannen: mogen wij vrouwen ook eens normaal over straat?

Af en toe komt er een vrouw in de media die vertelt over wat haar is overkomen op straat en is de hele wereld weer verontwaardigd. En terecht. Maar daarna gaat iedereen weer terug naar zijn of haar dagelijkse bestaan en wordt er niet meer over het probleem gepraat, terwijl wij vrouwen er nog wel tegenaan lopen. Sterker nog, lastig gevallen worden op straat gebeurt ons allemaal dagelijks.

Cosmopolitan besteedde al eerder uitgebreid aandacht aan het onderwerp. Het magazine maakte een video waarin vrouwen werden gevolgd op straat en waarbij de partner van de vrouw mee kon kijken om zo voor eens en altijd te laten zien aan mannen maar ook vooral aan de rest van de wereld waar wij vrouwen dagelijks doorheen moeten.

Het is ook niet de eerste keer dat er iemand in opstand kwam. Débora Adorno voelde zich machteloos en gevangen. ‘Ik had het gevoel alsof ik er niets tegen kon doen. Het had geen nut om terug te schreeuwen of de mannen uit te schelden, dat had toch niet geholpen. Daarnaast was ik bang om aangevallen te worden, bedreigd, mishandeld en honderden andere dingen… Ik kon het gewoon niet.’

Daarom probeerde ze uit wat er zou gebeuren als ze een funny face zou trekken. En, het werkte. Met haar toothy face schrikt ze mannen af.

Het is belachelijk dat we nog steeds niet rustig over straat kunnen als vrouw

Maar eigenlijk is het te bizar voor woorden dat we steeds weer de discussie op gangen moéten brengen. Dat we gekke gezichten moéten trekken op straat om met rust gelaten te worden. Dat wij vrouwen ons soms zo ontzettend ongemakkelijk voelen op straat. Of we nou blote benen hebben of een broek, er is altijd wel iets. Of we nou op een station zijn of door een park fietsen, een opmerking is zo gemaakt.

En het zit ‘m niet zo zeer in het compliment maar de manier waarop het gezegd wordt. Soms voelt het denigrerend of goedkoop. De andere keer voel je je angstig omdat het donker is en je vooral met rust gelaten wil worden. Je wil schreeuwen maar durft het niet en daarom loop je hard verder over straat. Je benen moeten je dragen.

Vandaar bij deze een dringend verzoek: mannen, laat ons gewoon met rust. Denk gerust in jezelf dat je ons mooi vindt, maar spreek het niet uit. Fluit niet, maak geen provocerende opmerkingen en loop gewoon door. Daar maak je ons vrouwen namelijk ontzettend blij mee en kunnen wij volgende keer rustig lopen. Dank je wel.

Heb je zelf iets meegemaakt en wil je hierover vertellen op Beautify.nl? Stuur ons dan een mailtje via [email protected] onder vermelding van #metoo. Ook als je je verhaal niet op Beautify.nl wil delen, maar je wel je hart wil luchten mag je ons altijd een berichtje sturen <3.

Reageer op artikel:
Aan alle mannen: mogen wij vrouwen ook eens normaal over straat?
Sluiten