Lianne Görtz
Lianne Görtz Nieuws 1 november 2017

Trek jij altijd aan een deur terwijl er duwen staat of andersom? Kun je he-le-maal niks aan doen

Hoé kan het, dat je altijd aan een deur trekt als er duwen staat, of tegen een deur duwt terwijl je er blijkbaar aan moet trekken? AAARGH. Zó frustrerend. Ook al stond het op een bordje op de deur, alsnog doe je het andersom. Maar, haal adem, daar kun je helemaal niks aan doen.

Of het je nu een keer gebeurd is bij een sollicitatiegesprek, bij de sportschool of op school; het is je sowieso een paar keer in je leven gebeurd. Hoevaak ook; HET. IS. NIET. JOUW. SCHULD. Aan een deur trekken terwijl er duwen staat is namelijk gewoon de schuld van de deur zelf.

Aan een deur trekken terwijl er duwen staat of andersom

Het zit namelijk zo; Sommige deuren zijn zo slecht ontworpen dat je het tegenovergestelde doet van wat je eigenlijk zou moeten doen. In dat geval trek je aan een deur terwijl die deur open gaat als je duwt, of andersom.

Zo’n deur wordt ook wel een Norman door genoemd, omdat Donald Norman deze theorie heeft bedacht. Het design van die deur is zo onduidelijk dat je eigenlijk een uitleg nodig hebt hoe je de deur opent.

Eigenlijk komt het er op neer dat als een deur echt goed ontworpen is, het dan meteen duidelijk voor je is of je de deur opent door te duwen of te trekken. Die deuren hebben ook geen stickertje met ‘duwen’ of ‘trekken’ nodig. Mocht je nog meer willen weten, Norman schreef er zelfs een boek over.

We wisten wel dat het niet aan ons ligt. De volgende keer kun je gewoon de deur de schuld geven. Of beter nog, de ontwerper van die deur.

En dit is nog meer iets waar je helemaal niks aan kunt doen: Dit is voor alle meiden die vallen voor een badguy: Het is niet jouw schuld

Reageer op artikel:
Trek jij altijd aan een deur terwijl er duwen staat of andersom? Kun je he-le-maal niks aan doen
Sluiten