Aanstekelijk: dit is waarschijnlijk de reden waarom je gaat gapen als iemand ziet gapen

Betrap jij jezelf er wel eens op dat je mee gaat gapen als iemand anders aan het gapen is? Je kan er niks aan doen, maar het gebeurt gewoon. Alleen, hoe komt dat nou eigenlijk?

Als we gapen, gapen we onbewust en spontaan. We kunnen niet gapen op commando en we kunnen een grote gaap ook niet tegengaan. Zelfs niet als het op een moment gebeurt waarop gapen wel het laatste is wat je wil. Ditzelfde is het geval als we iemand anders zien gapen, we gapen dan gewoon mee. Uit het niets.

We maken vaak een verbinding tussen gapen en moe zijn. Guess what, onderzoekers denken niet meer dat dat de veroorzaker is. Als we aan het gapen zijn tijdens een meeting of een presentatie, krijgen we zelf het gevoel dat we ongeïnteresseerd overkomen terwijl het tegenovergestelde waar blijkt te zijn.

Verschillende studies laten namelijk een verband zien tussen gapen en emphatie. Hoe emphatischer jij bent, des te eerder je gaat meegapen met de ander. Waarom? Het is een natuurlijke manier om aan te geven dat je de ander begrijpt. Je creëert een band als ‘gapers onder elkaar’. Gapen is een soort houding van je lichaam. En we weten allemaal dat we geneigd zijn houdingen over te nemen van anderen.

Daarnaast tonen andere studies aan dat we niet gapen om slaap op te wekken, maar om onszelf wakker te houden. Als je gaapt komt er extra zuurstof bij je hersenen waardoor je hersenen afkoelen, aldus Amerikaanse wetenschappers. Daardoor kun je beter nadenken en opletten.

Als jij gaat gapen betekent het dat je graag alerter en scherper wil worden. Anderen gapen mee om ook wakker te blijven. Onderzoekers denken zelfs dat het in de oertijd gebruikt werd als mechanisme om wakker te blijven als er gevaar dreigde. En ook al is er tijdens een meeting niet direct gevaar, het is juist goed om wakker te willen blijven.

Grappig feitje, als je door je neus aan het ademen bent, schijn je minder kans te hebben om het gapen van een ander over te nemen. Dit komt omdat bloedvaten in je neus ‘koud bloed’ naar je hersenen sturen. Gapen is dan niet nodig om je hersenen af te laten koelen omdat het bloed uit je neus dat al doet.

Kortom, ondanks dat er geen eenduidig antwoord is, is het hoe dan ook heel positief om met iemand mee te gapen. Of het toont je emphatisch vermogen, of je wil om zo alert mogelijk te blijven. Hoef je je in ieder geval niet meer schuldig te voelen.

Ben jij benieuwd hoe vatbaar jij bent voor gapende mensen? Test het in de volgende video:

Reageer op artikel:
Aanstekelijk: dit is waarschijnlijk de reden waarom je gaat gapen als iemand ziet gapen
Sluiten