Life 8 apr 2016 Yasmine Esser

Aargh! Wat ons allemaal kan overkomen als je je zelfcontrole verliest

Soms zijn er momenten van pure frustratie. Als die man waarmee je een droomdate had maar niets laat horen. Nadat je een week lang gezond hebt geleefd en gek wordt van verlangen naar chocolade. Als je werk maar nooit goed genoeg is en je baas of docent maar opmerkingen blijft maken. In het verkeer, als andere weggebruikers je irriteren. Je wilt rustig blijven, maar op een gegeven moment verlies je je zelfcontrole.

1. Je gooit al je frustratie eruit, letterlijk

Soms word je zo gek van frustratie dat je het niet meer houdt. Je gilt, schreeuwt, vloekt. En voortaan heb je een bijnaam als ‘the exorcist’. Leuk.

2. Je zegt dingen die je beter niet kunt zeggen

Je probeerde je zo lang in te houden. Je bleef netjes en beleefd. Totdat er iets knapte in je hoofd. Je werkt zo hard, maar niemand die ziet hoe erg je je best doet. En dan zeg je dingen die je beter niet kunt zeggen. Je gooit alles eruit. Vijf minuten later heb je alweer spijt. Niet alleen omdat het gewoon heel onhandig is, om bijvoorbeeld tegen je baas te zeggen dat hij kan ‘oprotten met z’n gezeik’. Maar ook omdat het best wel gênant is, hoe erg je jezelf hebt laten gaan. Oepsie.

3. Je loopt weg

Oké, fuck it, denk je dan. Het is nu toch al allemaal al verprutst. Je laat alles gaan. Je bent een beetje een struisvogel en je steek je kop in het zand als dingen niet zo gaan zoals je wilt. Je doet net of er niets aan de hand is en gaat gewoon door met wat je wilt doen.

4. Je irritante zenuwtrekjes komen boven

Nagelbijten bijvoorbeeld. Als je het allemaal even niet meer ziet zitten, dan zie je dat meteen aan jou, want je nagelriemen zien er uit alsof je zwaar fysiek werk doet en je nagels zijn zo kort dat ze bloeden. Of je gaat ineens mega hard knarsetanden.

5. Je boekje te buiten gaan aan heel veel eten, roken en drinken

Je slaat je wijntje achterover, steekt de ene sigaret na de andere op, al was je eigenlijk al lang gestopt. Of je bent een emotionele eter die alles wat er in huis is in je mond propt. Chips, koek, chocolade. Tot je misselijk bent. En je schuldig voelt. Want je was net zo gezond bezig deze week.

6. Je maakt spullen kapot

Heerlijk vind je het, om met dingen te gaan gooien als je je zelfcontrole verliest. Boeken zijn het veiligst, want die gaan niet zo snel kapot. Maar ja, die zijn ook niet altijd binnen handbereik. En een vaas, de afstandsbediening of – o mijn god, wat een horror – je telefoon zijn dat vast wel. Ben je dit type meisje, dan kost je zelfcontrole verliezen flink wat geld.

Diep ademen

Adem in, adem uit. Het komt allemaal wel goed. Soms ben je ontzettend gefrustreerd, maar weet dat alles weer voorbij gaat. Tel tot tien en dan kun je de wereld weer aan.

LEES OOK: Meisjesdingen die we allemaal doen en mannen nooit zullen begrijpen
meisjesdingen-770x462

Reageer op artikel:
Aargh! Wat ons allemaal kan overkomen als je je zelfcontrole verliest
Sluiten