wpk-admin
wpk-admin Body & Mind 2 feb 2019

Aha: Dit is waarom je accent heftiger wordt als je dronken bent

Dat alcohol impact heeft op ons gedrag wisten we al. Denk maar eens aan die wilde avonden waarop je van alles doet en zegt waarvan je de volgende ochtend weer spijt hebt. Oeps. Door heel wat biertjes word je niet alleen wat minder zelfbewust, er zijn allerlei factoren die meespelen.

Onze zusjes van Bedrock vertellen hoe het zit. Waarom word je accent heftiger als je dronken bent?

Plannen wat je gaat zeggen

De switch gebeurt in twee cognitieve gebieden in je hersenen: de prefrontale cortex en frontale cortex, om precies te zijn. Deze gebieden gaan niet alleen over aandacht en geheugen.

Ze hebben ook te maken met plannen wat we gaan zeggen, noemt professor Amee Shah aan de Stockton University in dit artikel van Huffington Post. Aha.

Minder remming

Zonder die cognitieve hersenonderdelen hebben we veel minder remming. Door alcohol worden onze cognitieve vaardigheden dus aangetast. Dat zorgt op z’n beurt weer op een minder zorgvuldige spraak. Die minder scherpe focus en spraak kan dan weer de trigger zijn voor je Brabantse accent.

Precies om die reden kunnen we juist beter andere talen spreken met een wijntje op. Alcohol maakt ons minder kritisch en meer zelfverzekerd, waardoor we makkelijker zijn qua gedrag en omgang.

Dronken van moeheid

Niet alleen een paar cocktails zorgen voor zo’n effect. Ook moeheid, net wakker zijn of ziek zijn, kan je brein in een andere, meer ontspannen staat brengen. Daar komt ook ‘slaapdronken’ zijn vandaan.

Slaapdronken ben je als je net wakker wordt en dus nog niet helemaal scherp bent. Als onze hersenen op standje-slaapdronken staan, dan zijn we niet in staat om eerst te bedenken wat we eigenlijk willen zeggen.

De focus staat nog niet aan, waardoor gekke uitspraken of accentjes sneller naar boven zullen komen.

Accenten overnemen

Het grappige is dat je ook sneller accenten van anderen overneemt als je in de kroeg staat. Heel gezellig, natuurlijk. Maar waarom passen we ons aan aan andere accenten? Je zou bijna denken dat ze aanstekelijk zijn. Dat zou best wel eens kunnen, volgens professor Shah.

Ze geeft aan: ‘Het hangt af van de persoon en zijn taalgevoel, empathie en hoe goed hij anderen kan kopiëren. Sommige mensen zijn hier beter in dan anderen.’ Het is ook logisch dat we accenten van anderen overnemen. Stel dat je verhuist naar een ander land, dan wil je wel de taal oppikken en je aanpassen aan je omgeving.

Dat je Brabantse accent opeens naar boven komt na wat biertjes, is dus helemaal niet zo gek. Met een beetje geluk nemen vrienden je accent gezellig over.

Reageer op artikel:
Aha: Dit is waarom je accent heftiger wordt als je dronken bent
Sluiten